Томислав Дончев: Радев може би се абстрахира от правителството на Петков

Политика

05-02-2022, 12:12

Снимка:

bTV, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството на Петков е колектив за дълбоки анализи, но хората очакват резултати, заяви той

"Правителството на Петков е колектив за дълбоки анализи, което не е лошо. Но в крайна сметка това не е академична структура, хората очакват резултати“, заяви заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев по повод действията на кабинета в "Тази събота" по bTV.

По повод идеята на вицепремиера Асен Василев да бъде създаден механизъм, с който общини, училища и социални домове ще могат да купуват електроенергия от един общ доставчик с дългосрочни договори, Дончев смята, че „не е ясно какво значи това“, макар че „идеята да се окрупняват консуматорите не е лоша, тъй както ще могат да договарят по-добра цена при нормален пазар“, но е нужно „много време да се организира, а помощта е нужна сега“.

Тончев не е съгласен, че извършената по време на управлението на ГЕРБ либерализация на търговията с електроенергия е била недомислена, предвид че е била заложена в парилата на ЕС и е трябвало да обхваща и битовите потребители, а те са забавили тяхното излизане от регулирания пазар именно защото не е имало изработен механизъм за тяхната защита в такива ситуации.

Що се отнася до идеята общините да получат помощ след проверка на АДФИ, Дончев оприличи ситуацията като „някой да иска социална помощ и да бъде глобен за това“.

"Общините се проверяват непрекъснато, това не е нещо извънредно, но сигналът от правителството е лош“, смята заместник-председателят на ГЕРБ.

Според него рокадите в ръководството на „Булгаргаз“ са мотивирани не от политически, а от икономически мотиви и целят „овладяване на един сектор“, а ефектът ще може да бъде коментиран след няколко месеца.

По думите му искрите между президента и премиера може да се дължат или на борба на икономически интереси, или „опит за абстрахиране на президента от управляващата коалиция, за да не носи съотговорност с правителството за всичко, което се случва“.

Дончев отново повтори тезата си, че предаденият План за възстановяване в Брюксел е на служебния кабинет, а не на новото правителство. Според него това се вижда и от изказването на представител на ЕК.

Големият проблем, според него, е, „ че е странно как някой изпраща нещо на ЕК, за което тук никой не е чувал“ и без обсъждане от заинтересованите страни.

„Не бламираме процеса на конституционни промени, още повече че има текст за това в нашата програма. Това, което се случи в парламента, не може да се нарече бойкот. Каквото и да се случи в дадена временна парламентарна комисия като конкретни предложения за промени в Конституцията, то трябва да влезе в пленарна зала и там да получи подкрепа от много голямо парламентарно мнозинство“, каза Дончев.

Отказът на ГЕРБ да участва в комисията е, „защото подходът беше такъв – „ние ще си направим едни конституционни промени, вие нямате отношение към процеса“. Нека си направят конституционни реформи. Това ще е кръжочно занимание, което няма да има подкрепа в залата“, каза Дончев.

По думите му ако управляващите наистина искат реформа, вече е трябвало да потърсят подкрепа за тях.