Акад. Христо Белоев: Окрупняването на университети няма да доведе до нищо добро

"Трябва да се изграждат университетски мрежи и консорциуми, а не да се прави окрупняване на висшите училища в страната". Това заяви ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев, който е и заместник-председател на Съвета на ректорите в интервю за телевизия Кис.13.

Позицията му е по повод появилата се информация, че се готви намаляване на броя на държавните университети от 38 на 16 чрез сливане в мегаструктури.

Очаква се на заседанието на Съвета на ректорите на 22 февруари да присъства министърът на образованието, който да внесе повече яснота по темата.

Акад. Белоев смята, че дори да се създадат такива мегаструктури, мястото на Русенския университет не е там, където е поставен заедно с други технически университети в страната.

В случай че се стигне до сътрудничество между университетите, това трябва да става чрез създаване на мрежи и консорциуми със запазване на самостоятелността им, както е заложено в стратегията за висшето образование, заяви още акад. Белоев. Затова създаването на мегаструктури не би довело до нищо по-добро за университетите, смята акад. Белоев.