Учени: Вирусът на мизерията, който се посява в БАН, е по-опасен от коронавируса

Общество

09-02-2022, 20:43

Снимка:

БАН

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Учените от БАН са в протестна готовност

За диалог с правителството призоваха учени от Общото събрание на Българската академия на науките на пресконференция по повод предвидената бюджетна субсидия за БАН за 2022 г. Отправените искания са за увеличение на средствата, за да може да функционира нормално Академията.

Председателят на ОС на БАН чл.-кор. Евелина Славчева съобщи, че учените определят този бюджет като вреден, дискриминационен, опасен и обиден. Бюджетът затръшва вратите пред младите, умните и талантливите, които искат да правят наука и по този начин изпълнението на нашите задължения ще е невъзможно, каза още тя.

На провелото се на 7 февруари заседание на ОС на БАН е сформиран координационен щаб. Учените излязоха с декларация, призовавайки за спешен диалог, преди да предприемат дългосрочни ефективни протестни действия.

"Вирусът на мизерията, който се посява в БАН, е по-опасен от коронавируса. Ако постоянно ние трябва да се обясняваме какво правим и защо го правим, всички тези хора с техните семейства ще напълним площадите на София и ще гътаме правителството", категоричен бе проф. Емануел Мутафов, зам.-председател на ОС на БАН.

Проф. Николай Витанов посочи, че Българската академия на науките е лидер по научни показатели в страната и е организацията, която подпомага технологичното й развитие.

"Изключително сме разочаровани, направо сме потресени от отношението на правителството", заяви проф. Пенка Петрова - директор на Института по микробиология при БАН. 

„Тук бих искала да припомня на господа управляващите, че когато БАН излезе на площада, обикновено въпросното правителство, което в момента управлява, губи своето управление по-скоро или по-късно след нашия протест. Не е лошо това да се има предвид", заяви проф. Ива Угринова - директор на Института по молекулярна биология към БАН.

Пределно ясно е, че с предвидения за тази година бюджет БАН няма да може да оцелее и ще бъде държана на командно дишане, каза гл. ас. д-р Ива Дойчева.

Наукометричните показатели на всички учени от БАН показват устойчива успеваемост.

Проф. Ива Угринова обяви, че средната възраст на учените в Института по молекулярна биология е 35 години. Работата по големи научни проекти привлича младите хора, уточни тя. През 2020 г. учените в Академията са работили по около 2 хиляди проекта.