Д-р Стоян Монев: Голяма трагедия е, че толкова много хора умират от COVID у нас

Общество

15-02-2022, 08:54

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Разликата между България и другите държави е процентът на ваксинацията", заяви специалистът

"Голяма трагедия е, че толкова много хора почиват от COVID у нас. Разликата между България и другите държави е процентът на ваксинацията", това каза в „Твоят ден“ по NovaNews д-р Стоян Монев, лекар в Германия.

Според него има значение и това, че при нас има много хора с придружаващи заболявания, но тези хора не бива да умират и трябва да се ваксинират, за да се спасят от фатален край.

"Все още не мога да кажа, че вълната отстъпва в Германия, по-малко са случаите, изчезнаха и по-възрастните хора, които са ваксинирани. В интензивните отделения има достатъчно свободни легла. Сигуацията се успокоява от гледна точка на хората, които умират, но заболяванията продължават да са висок процент, особено при децата", добави д-р Монев.

Той потвърди, че Омикрон протича по-леко и по-малко пациенти стигат до интензивно.

"В България все още няма алгоритъм при лечението на COVID, който да се спазва във всички болници. В Германия има и се спазва, което не позволява да се изписват излишни лекарства", констатира д-р Стоян Монев.

"Ваксината пази много повече от всички лекарства, продължавам да се чудя защо хора, които не искат да се предпазват", заключи лекарят.