Д-р Аспарух Илиев: Имаме около 140% повече смъртност от нормалното

Общество

17-02-2022, 08:48

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Трябва бързо да се стимулира ваксинацията, а в момента има отпускане, смята още той

"Имаме около 140% повече смъртност от нормалното. Освен ниското ваксинационно покритие, сред другите фактори са и че сме болна нация, а и имаме слаба здравна система. Трябва бързо да се стимулира ваксинацията, а в момента има отпускане в обществото. Постепенно започнахме да сме с мисълта, че ковид е нормална настинка, а това не е така". Това заяви д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, експерт по безопасност на ваксините в "Твоят ден" по NovaNews.

По думите му отново ще има повишаване на заболеваемостта. "Страните отхлабват мерките заради високия ваксинационен дял. Да си зададем въпрос как да намалим смъртността. Няма спор, че имунизацията предпазва от по-висока смъртност", посочи д-р Илиев. 

Според него зеленият сертификат не се прилага у нас. За новият грип "Камбоджа" сподели, че няма нищо по-различно от обикновения. "На фона на грипна вълна той ще доведе до повишение на грипните вируси. Съвместното боледуване не е особено опасно, просто две болести атакуват тялото", обясни той.