Гешев: Орязването на бюджета на прокуратурата ще е празник за мафията и олигархията (Видео)

Едва на 15.02.2022 г. прокуратурата е уведомена, че се предлага значително намаляване на бюджета на съдебната власт

„Орязването на бюджета на прокуратурата ще е празник за мафията и олигархията“, заяви главният прокурор Иван Гешев преди началото на Пленума на Висшия съдебен съвет днес по повод направеното предложение за намаляване на бюджета на съдебната власт след приемането на първо четене на проекта за държавен бюджет на Република България за 2022 г. „Това само потвърждава опасенията, които изразихме пред представители на Европейския парламент, че са налице сериозни проблеми с върховенството на правото в България“, допълни Иван Гешев.

„Не знам кой политически гений измисли, образно казано, схема, мислейки си, че ще скара съдебната власт с БАН. Това е поредната политическа атака, маскирана под това, че се оказва финансова помощ на БАН. Академиците от БАН са велики българи, които бих нарекъл едни от последните будители. Колкото и пари да отпуснат на БАН, не е достатъчно. И задължение на държавата е да осигури финансирането на всички сектори. Намаляването на бюджета е правено през годините и е свършило катастрофално в Конституционния съд“, напомни главният прокурор.

Иван Гешев обясни, че практическият ефект от предложението означава, че няма да има пари за експертизи. „Ако няма експертизи – няма да влизат дела в съда, ако няма пари за преводи – няма да влизат дела в съда. Като затвори някоя прокуратура поради липса на режийни, това е в интерес само на българската организирана престъпност. Затова изпитваме сериозна тревога за върховенството на правото“.  Той посочи вчерашното решение на съда на ЕС затова, че на определени държави могат да се спират или намаляват съответните финансови средства, когато има проблем с върховенството на правото. „Ако възникне такъв проблем, то няма да е заради фалшивата новина, че проблем по Плана за възстановяване, е свързан с прокуратурата и главния прокурор“, посочи Иван Гешев.

Пред пленума на ВСС главният прокурор каза, че отговорността в крайна сметка  е на народните представители. „Ние сме длъжни да предупредим, да уведомим европейските ни партньори за нашите притеснения за върховенството на закона. Едва ли не трябва да се молим на изпълнителната власт, за да работим. Това не е в интерес на българските граждани, а само на престъпността“, подчерта отново Иван Гешев.

 

Вижте повече във видеото: