390 млн. лева за двете разширения на метрото осигурява Столична община чрез инвестиционен заем

Общество

18-02-2022, 16:28

Снимка:

Столична община

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"За строителството на двата нови участъка от Третия лъч на метрото Столична община ще осигури 53% от общия обем на нужните средства. За тази цел общината планира да получи инвестиционен кредит от Европейската инвестиционна банка на стойност 195 млн. евро“ – това заяви зам.-кметът по финанси и здравеопазване Дончо Барбалов. Днес той заедно със зам.-кмета по строителство инж. Джоргов представят на публично обсъждане намерението за поемане на дългосрочен инвестиционен кредит от ЕИБ за строителството на етапи 3 и 4 от Линия 3 на софийското метро.

Общата стойност за изграждане на двата участъка е 769 млн. лв.,  като Столична община ще осигури 409 млн. лв. или 53% от нужните средства. Остатъкът от 360 млн. лв. беше заложен за финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост на България. При последната редакция на Плана правителството заложи намаляване на финансирането за метро до 217 млн. лева.

По инициатива на кмета на София Йорданка Фандъкова бяха проведени срещи с министър-председателя Кирил Петков и вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, на които те поеха ангажимент отрязаните от Плана средства да бъдат осигурени от държавния бюджет. „На срещите ни премиерът Петков и министър Василев заявиха, че подкрепят изграждането в цялост на Третата линия. За да гарантираме строителството и завършването на двата участъка до 2026 г., настояваме Министерски съвет да вземе решение за съфинансирането от националния бюджет“ – заяви зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов. Той обясни, че на свой ред Столична община ще гарантира по-големия процент от средствата с инвестиционния заем.  

„Строителството на 3-те километра от кв. „Хаджи Димитър“ до „Левски“ започва през март, като осигуряваме първите 12,8 млн. лв. за старта изцяло от бюджета на общината. За участъка от 6 километра през район „Слатина“ до бул. „Цариградско шосе“ в момента се избират изпълнители“ – заяви инж. Джоргов. Двата участъка включват 9 метростанции в два лъча и буферни паркинги. Предвижда се и закупуване на нови метровлакове. „Според направените анализи двата нови участъка ще дадат достъп до метрото на още 160 хил. граждани“ – обясни инж. Джоргов.

Общата дължина на Линия 3 на метрото в София е 21 км с 21 метростанции. През 2020 – 2021 г.  завърши строителството на  първите два етапа – общо 12 км  от ж.к. „Овча купел“, през „Красно село“, централна градска част, Орлов мост, театър „София“ до ж.к. „Хаджи Димитър“. За постигане на предвидения значителен транспортен, екологичен и социален ефект от линията тя трябва да бъде завършена, като се изградят другите ѝ два участъка – до ж.к. „Левски“ и до бул. „Цариградско шосе“ през „Слатина“.

„Трите станции през „Подуяне“ са разположени по бул. „Владимир Вазов“ – първата е на кръстовището с ул. „Васил Кънчев“ до стадион „Георги Аспарухов“, втората е на кръстовището с ул. „Витиня“, а третата е при ул. „Станислав Доспевски“ между „Левски В“ и „Левски Г“, поясни зам.-кметът по строителство. – 6-те километра от другия участък тръгват от ул. „Шипка“ при Военната академия през кв. „Гео Милев“ и „Слатина“, покрай „София Тех Парк“ и зала „Арена Армеец“ до бул. „Цариградско шосе“. „Със завършването изцяло и на Третата линия метрото в София ще поеме над 50% от всички пътувания с градския транспорт, а това е най-бързият и удобен за гражданите транспорт, с най-голям екологичен ефект за града ни“ – каза инж. Джоргов.