НС прие декларация във връзка с агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна

Политика

24-02-2022, 16:10

Снимка:

НС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От Възраждане и БСП не бяха съгласни с използването на „санкции“ в декларацията

47-ото Народно събрание прие декларация за осъждане на агресивните действия на Руската федерация, нарушаващи суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Това се случи шест часа след началото на днешното заседание, като управляващата четворна коалиция показа сериозно пропукване.

По предложение на БСП декларацията беше гласувана текст по текст, за да не гласуват точката за санкциите. От "Възраждане" също обявиха, че няма да я подкрепят. Наложи се спешната поява на премиера Кирил Петков в Народното събрание, за разговаря с левицата.

„Искам ясно да изразя от тази трибуна, че българското правителство остро осъжда действията на Русия. Те нарушават международното право и агресиите, които те са направили са глобален конфликт. В този момент искам да ви информирам, че в 8 часа тази вечер ще летя за Брюксел. Искам да ви призова от тази трибуна да излезете с ясна декларация. Ще проличи дали заемаме лидерска позиция като управляващи или заемаме частична позиция“, заяви видимо изнервения Кирил Петков от пленарната трибуна.

Точката все пак бе приета без подкрепата на БСП и "Възраждане".

Проектът на декларация преди дебатите прочете Андрей Гюров, председател на ПГ на ПП.

В декларацията се казва, че НС:

"Категорично осъжда грубото нарушение на международното право от страна на Руската федерация и посегателството срещу териториалната цялост чрез военна интервенция срещу Украйна. Подкрепя партньорите и съюзниците си в ЕС и НАТО при обсъждането на пакет от мерки, включително санкции, с цел деескалация на конфликта. Подкрепя българското правителство да предприеме необходимите мерки, съответстващи на сериозността срещу предизвикателствата към международната архитектура за сигурност. Подкрепя българското правителство да обмисли и предложи помощ за Украйна, кореспондиращи с българската държава. Подкрепя българското правителство да настоява за защитата на живота и здравето на цивилните граждани от региона да бъдат абсолютен приоритет, да съдейства за получаване на незабавна помощ на живеещите в Украйна български граждани и българи с украинско гражданство, включително при необходимост от евакуация. Очаква българското правителство да предложи и представи план за справяне с последствията от военните действия. Настоява Руската федерация незабавно да прекрати военните действия и да се върне към спазване на международното право в пълен обем."