Представителят на България в НАТО: Има рискове за европейската сигурност

Политика

25-02-2022, 08:41

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Архитектурата на европейската сигурност, такава каквато я познаваме, вече е разрушена, каза Драгомир Заков

"Категорично има рискове за европейската сигурност. Архитектурата на европейската сигурност, такава каквато я познаваме, вече е разрушена. Това са много сериозни рискове, дори заплахи”. Това заяви в предаването „Здравей, България” по Нова тв представителят на България в НАТО Драгомир Заков.

Той е категоричен, че Русия е започнала ескалацията на напрежението. "Политическият Запад 8 години търсеше диалог с Русия, опитваше се да адресира притесненията на Русия и никога не е прекъсвало диалога”, каза Заков.

"Историята не може да се пренаписва с оръжие, не може да се пренаписва с кръв и страданието на мирни граждани”, коментира още Заков.

По думите му в момента всяка държава е свободна да реагира както смята за добре.

"НАТО защитава своите членове, но оказва помощ и на Украйна с хуманитарна помощ, с финансиране. Предстои бежанска вълна. Доколкото знам България е готова да посрещне бежанска вълна”, обясни Заков.  

Той припомни, че в четвъртък НАТО е взел много важни решения – да активира плановете за защита на страните-членки. "Това са конкретни процедури, напълно отбранителни”, подчерта Заков.

Той потвърди, че във всеки момент може да се наложи изпращането на допълнителни сили в България.

"Ротата „Страйкър” представлява тренировъчни дейности, те са планирани отдавна. Усиленият „Еър полисинг” с Испания също са предварително планирани мерки. Но те са отново въз основата на това, което Русия направи през 2014 г.”, заяви Заков.