МВнР: Над 500 български граждани са поискали евакуация от Украйна към момента

Политика

25-02-2022, 15:20

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Към момента над 500 български граждани са поискали евакуация от Украйна. 363 са сънародниците ни, които са изявили желание да бъдат евакуирани от Киев и около 150 души - от Одеса. Това заяви заместник-министърът на външните работи Ирена Димитрова на брифинг в МВнР за актуалната информация относно ситуацията в Украйна. Сънародниците ни ще бъдат превозени поетапно с четири автобуса от Киев и с три автобуса от Одеса.

„Имаме готовност да продължим с различни варианти в зависимост от това как ще се развие ситуацията на територията на Украйна. Страната ни работи в тясно сътрудничество с посолствата на Румъния, САЩ, Великобритания и Украйна така че да осигури максимално бързо съдействие на сънародниците ни, които желаят да напуснат страната“, подчерта Ирена Димитрова. 

Актуална информация за ситуацията в Украйна представи и директорът на Ситуационния център към МВнР Антон Марков. „Всеки момент автобусите от Одеса ще тръгнат към България с около 130 човека. Работим и за осигуряването на още два автобуса, с които утре от града да бъдат превозени още български граждани“, обясни той. Осигурени са и четири автобуса, които към момента са в близост до границата с Украйна и пътуват към Киев. Предприети са и стъпки за опростен режим при влизане в България предвид противоепидемичните мерки, свързани с COVID-19.

В посолството ни в украинската столица също има настанени български граждани, на които българското дипломатическо представителство оказва съдействие.

По време на брифинга заместник-министърът на външните работи съобщи още, че през вчерашния ден позицията на страната ни по кризата с Украйна е представена лично на посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

Република България осъжда най-категорично агресивната и непредизвикана въоръжена атака, която Русия предприе срещу Украйна. Считаме това за грубо погазване на международното право и акт на агресия срещу независима държава. Потвърждаваме подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна и призоваваме Русия за незабавно прекратяване на военните действия и за изтегляне на силите си, изтъкна още заместник-министър Димитрова. В знак на солидарност в 19:00 ч. сградата на МВнР ще бъде осветена с цветовете на знамето на Украйна.

По отношение на инцидента с ферибота „Юрофери Олимпия“ в Гърция, заместник-министър Димитрова посочи, че по последна информация 4 са намерените тела, като на три от тях се извършват ДНК проби, за да се установи самоличността им. По информация на консулството ни в Солун още 6 души се издирват. „Операцията продължава и в момента. Българското посолство в Атина и Генералното консулството в Солун са в контакт с компетентните институции и продължават да оказват съдействие на роднините на хората“, подчерта зам.-министърът.