Трета нощ на сражения в Украйна: Риск от екокатастрофа заради взривени газопровод и петролна база

Свят

27-02-2022, 08:51

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Взривеното петролно депо е на 30 километра от Киев

Трета нощ на ракетни удари и сражения в Украйна. До Харков е взривен газопровод. Украинските власти предупреждават за опасност от екологична катастрофа, съобщава БНТ. Атакуван е и петролопровод край Киев. Руската атака в Украйна продължава с координирани удари от всички посоки.Медиите в Москва съобщават, че Владир Путин е издал заповед да се разшири операцията

Взривеното петролно депо е на 30 километра от Киев. Местните власти предупреждават за опасност от токсично замърсяване. Взривена е петролна база и в Луганска област. Сателитни снимки показват настъплението на руските войски към Водно електрическата централа край Каховка.

От сателитни снимки се вижда придвижването на тежка руска техника в зоната на Чернобилската централа, както и района на Харков след взрива на газопровода. Жителите на Харков са призовани да покрият прозорците с мокри чаршафи и да не излизат навън.

От канцеларията на украинския президент съобщиха, че при експлозията се е образувал облак с формата на гъба. За втория по големина град в Украйна се водят ожесточени сражения. Местните власти заявиха, битките продължават и увериха, че града все още е под украинска власт. Харков се намира на 40 километра от руската граница.

Битката за Киев продължава. За жителите на украинската столица нощта започна със сирени. От вчера от 17 часа до днес в 8 действа комендантски час. Кметът на града предупреди, че всеки, който е по улиците по това време ще бъде смятан за враг.

"Искам да призова всички ваши правителства: Нуждаем се от вас. Спешно се нуждаем от помощта ви. Колкото е възможно по-бързо!" - казва жител на Киев

Продължават сраженията и в Луганска област. Според информация на Пентагона, най-малко 50 процента от руските ударни сили вече са на територията на Украйна.