Български генерал от резерва и руски дипломат замесени в шпионажа в полза на Русия

Политика

02-03-2022, 14:20

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България, информират от държавното обвинение. 

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност, допълват от прокуратурата.

От прокуратурата публикуват следната информация на фейсбук страницата си:

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.105 от НК, при което от 2016 г. до настоящия момент български гражданин се е поставил в услуга на чужда държава с цел нерегламентирано предаване на информация, представляваща държавна тайна

Българският гражданин е генерал от резерва, участвал в мисии извън България; работил в Министерство на отбраната; разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща ЕС и НАТО. 

За координация и предаване на информацията е използван руски гражданин с дипломатически имунитет на длъжност съветник в Посолството на Руската Федерация в София.

За прикритие на неправомерната дейност са използвани: конспиративни срещи, преносими карти-памет, криптиращи устройства и шифрограма за кодиране на комуникацията помежду си.

Във връзка с разследването се провеждат претърсвания и изземвания на 2 адреса и леки автомобили, собственост на българския гражданин.

Спецпрокуратурата е изпратила уведомително писмо чрез главния прокурор до министъра на външните работи за нарушаване Виенската конвенция за дипломатически отношения и установена нерегламентирана разузнавателна дейност от страна на представител на дипломатическата мисия на Руската Федерация в България.