Спецпрокуратурата привлече като обвиняем български генерал от резерва за шпионаж в полза на чужда държава

Крими

02-03-2022, 18:03

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той е координирал своите действия с руски гражданин, за когото е установено, че е лице с дипломатически имунитет

След получена информация от Държавна агенция „Национална сигурност“ в Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 105, ал.1 от НК - за това, че от 2016 г.  до настоящия момент български генерал от резерва се е поставил в услуга на чужда държава, за да й служи като шпионин, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност. Същият е координирал своите действия с руски гражданин, за когото е установено, че е лице с дипломатически имунитет - съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София, чиито действия нарушават Виенската конвенция за дипломатически отношения и накърняват държавния суверенитет на Република България.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че българският генерал от резерва е участвал в редица мисии зад граница, заемал е и различни длъжности в Министерство на отбраната. Във връзка със служебните му задължения той е разполагал с достъп до класифицирана информация, касаеща НАТО и ЕС. 

В хода на воденото под ръководството на Специализираната прокуратура разследване е установено, че висшият военен от резерва е събирал класифицирана информация, отнасяща се до вътрешно-политически въпроси на Република България и я е предавал на служителя в дипломатическата мисия на Руската Федерация в София. 

За прикритие на дейността си лицата са провеждали конспиративни срещи, използвали са преносими флаш-памети и устройства за криптиране на информацията. 

В хода на разследването са извършени претърсвания и изземвания на 2 адреса и лек автомобил, собственост на българския гражданин. В жилищата са намерени и иззети голям брой електронни носители на информация, тефтери, лаптопи и хартиени носители. Предстои назначаване на компютърно-техническа експертиза за проверка на наличната информация с оглед установяване нейния произход и класификация по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

Специализираната прокуратура е уведомила главния прокурор на Република България за установените обстоятелства, свързани с нерегламентираната разузнавателна дейност в страната от служителя в посолството на Руската Федерация в София, ползващ се с дипломатически имунитет.

Съгласно установения ред, главният прокурор Иван Гешев е уведомил министъра на външните работи за събраните данни за извършваната нерегламентирана разузнавателна дейност в страната с оглед предприемане на съответни действия по компетентност.

След анализ на събраните доказателства, по отношение на българския гражданин е съставено постановление за привличането му в качеството на обвиняем. Издадено е постановление за задържане за срок до 72 часа.