Потушен е пожар на територията на АЕЦ "Запорожие" в Украйна

Свят

04-03-2022, 08:45

Снимка:

BBC

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“

Пожарът в близост до АЕЦ „Запорожие“ в Украйна е потушен. Кметът на град Енергодар уточни, че бойните действия в района на централата са прекратени, предаде БНР.

Пожарът е избухнал на три етажа в административна сграда в атомния комплекс след ожесточен руски обстрел според властите. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна съобщи, че огънят е потушен.

По-рано генералният директор на Международната агенция по атомна енергия Рафаел Роси увери, че няма повишени нива на радиация и реакторите продължават да функционират нормално.

"Запорожие" е най-голямата атомна електроцентрала в Украйна, там се помещават шест от 15-те ядрени реактора на страната.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини Москва, че прибягва до „ядрен тероризъм“ и иска да „повтори“ Чернобилската катастрофа.

По-рано Зеленски поиска от Владимир Путин разговори на четири очи, като заяви, че това е единственият начин да се сложи край на войната.

След втория кръг от преговори руските и украинските представители се споразумяха да организират хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани, което беше оценено като положителен ход от международната общност.

Южното пристанище Мариупол остава под обсада като местните власти съобщават за интензивен обстрел.

Киев остава под контрола на правителството, а голям руски брониран конвой е блокиран на около 30 км разстояние от украинската столица.

Съединените щати и Обединеното кралство наложиха допълнителни санкции на още няколко руски олигарси.