Гешев: Искането за отстраняването ми по инициатива на Бойко Рашков е правно нищо

Политика

10-03-2022, 12:08

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

ВСС отложи разглеждането на искането за освобождаване на главния прокурор

Единодушно Висшият съдебен съвет отложи разглеждането на искането на правосъдния министър Надежда Йорданова за предсрочно прекратяване мандата на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР. По предложение на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков съдебните кадровици решиха първо да изработят специална правила за процедура, по която да протече обсъждането:

"Моля - политиката да напусне тази зали и да остане само правото. Точно затова искам да бъдат разписани процедурни правила, защото аз смятам, че трябва да се преосмисли както участието на министъра да води Пленума, така и участието на главния прокурор да гласува във връзка с решения на Пленума. Министърът е страна в това производство. Страна е и главният прокурор. Ние всички сме решаващият орган".

Главният прокурор не участва в гласуването за отлагане на обсъждането на предложението за предсрочното му освобождаване.

„Изпълнителната власт в лицето на МВР и Министерство на правосъдието се занимават да атакуват прокуратурата, а в същото време се възражда полицейският произвол и има бум на престъпността на нива от 2006 година“, заяви главният прокурор.

„Ще кажа, че това не е сериозният въпрос. Затруднен съм, защото не знам как да коментирам искането за отзоваване на главния прокурор в една страна членка на ЕС. Искането за отстраняването ми по инициатива на Бойко Рашков е правно нищо, а сега искането на министър Йорданова е просто нищо. Прочетох го веднъж, честно казано съм затруднен да го разбера. Това е механичен сбор между неверни субективни оценки, манипулативни политически твърдения и обикновено цитиране на норми. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно“, коментира още Гешев.

„Лош знак е за българската държавност и за това, че се оправдават притесненията на българската прокуратура изразени пред европейските ни партньори. Вървим към проблеми, които мислихме за забравени преди приемането ни в ЕС. Възражда се полицейски произвол, а цената ще плащат българските граждани“, предупреди той.