Без напредък приключи срещата на външните министри на Русия и Украйна в Анталия

Свят

10-03-2022, 13:44

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Лавров и Кулеба дадоха пресконференции по едно и също време, но в различни зали

Без напредък завършиха първите преговори между външните министри на Русия и Украйна - Сергей Лавров и Дмитро Кулеба, в Анталия. Това обяви украинският външен министър, цитиран от БНР.

"Казах, че мога да се обадя на моя президент, на моя премиер, на моя главнокомандващ и ви давам 100% уверение, че те ще дадат всички гаранции, че хуманитарните коридори ще бъдат спазвани. Можете ли да направи същото? Можете ли да се обадите, със сигурност имате телефоните им. Той не отговори. Все още се надявам, че от хуманитарна гледна точка той ще продължи разговора като предаде това на хората, които вземат решения. Аз идвам като външен министър, на който е поверено да търси и взема решения. Той, както каза, е дошъл да слуша. Това е разликата в подхода“.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба посочи, че въпреки липсата на напредък, той е готов да се срещне отново с руския колега в същия формат.

"Готов съм да се срещнем отново в този формат. Ако има перспективи за съществена дискусия и за търсене на решения”, каза Кулеба на пресконференцията. Той също така определи срещата като "трудна", защото руската страна "следва традиционните си наративи за Украйна“.

По думите на Кулеба той е акцентирал по време на срещата с Лавров върху настоящата ситуация в Мариупол и хуманитарната ситуация в града. Освен това той повдигна и въпроса за прекратяването на огъня, като подчерта, че двете страни са се съгласили да се срещнат отново.

Лавров и Кулеба дадоха пресконференции по едно и също време, но в различни зали.

Руският министър на външните работи обяви, че нищо не може да замести преговорите:

"Днес потвърдихме, че президентът Путин не се отказва от среща с Володимир Зеленски, но навярно, когато възникне такава необходимост, трябва да се извърши предварителна подготовка. Така, както се прави на беларуска територия, три кръга от преговори се проведоха, нашите предложения бяха изложени много конкретно, трябва да има и конкретни отговори, чакаме“. 

Лавров добави, че тези, които пращат оръжие, трябва да знаят, че ще носят отговорност за това.

Руският външен министър отбеляза, че разговорите с украинския му колега са се въртели предимно около хуманитарни въпроси, включително коридорите за евакуация.

По време на пресконференцията след срещата Лавров обвини Запада, че разпространява невярна информация за намесата на Москва в Украйна, като добави, че предполагаемата бомбардировка на болница в Мариупол е оправдана с факта, че това е база на украинска военна част. В отговор на въпрос относно възможността за прекратяване на огъня, Лавров накратко заяви, че неговата делегация "е напомнила" на другата страна за условията на Русия.

Руският дипломат също така се ангажира, че Москва ще се опита да намали степента на зависимостта си от западните икономики в бъдеще.

Преди това турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу имаше среща с двамата поотделно.

Това бе първата среща на високо ниво между двете правителства от началото на войната на 24 февруари.

Преди срещата министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че няма високи очаквания.

"Честно казано, очакванията ми са ниски", каза Кулеба при пристигането си на конференция на външни министри в Анталия.

Украйна иска прекратяване на огъня, изтегляне на Русия от украинската територия и хуманитарна помощ за цивилни. Москва пък настоява Украйна да се ангажира с неутралитет, да се откаже от членството в НАТО и да признае независимостта на териториите на Донбас, както и признаването на Крим за руски.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен