Икономист: Газът скочи над 25 пъти, може и олиото да стигне 7 лева

Портфейл

11-03-2022, 08:42

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Ако продължи да ескалира войната, може да има увеличение на инфлацията", посочи експертът Руслан Стефанов

"Заради войната в Украйна цените се повишиха, защото говорим за половината слънчогледова реколта. Трудно е да се говори за спекула, търговците използват пазарното търсене заради несигурността. Газът скочи на международните пазари над 25 пъти, възможно е олиото да стигне 7 лева". Това заяви за "Твоят ден" по NovaNews Руслан Стефанов, главен икономист от Центъра за изследване на демокрацията.

По думите му се очакваше цените да намалеят заради възстановяването на икономиките през март-април. "Говорим за глобален проблем, както през 2008 г. Много хора ще бъдат засегнати, особено най-бедните. В някои страни вече има разпределение на стоки", разкри той. И допълни, че прогнози за точния ръст на цените не могат да се правят.

"Ще има намаляване на разполагаемия доход. Ако продължи да ескалира войната, може да има увеличение на инфлацията", посочи експертът. 

Хората в Благоевградско също усещат високите цени и правят сметка как да си купят дори хляб. Етикетите навсякъде сочат по-високи цени в сравнение с преди началото на войната в Украйна. Цената на олиото притеснява най-много гражданите, а сумата вече достига 5 лв. за бутилка. Над 15% е ръстът на меда, а житата също са по-скъпи.