Рекорден брой нови случаи на коронавирус са регистирани в Китай

Въпреки това новите инфекции са много по-малко, отколкото в други държави

Континентален Китай съобщи за повече от 1000 нови случая на зараза с коронавирус, открити в десетки градове, което е най-големият брой, регистриран на дневна база от началото на пандемията, предаде телевизия BG onair.

Вариантът Омикрон принуди властите в североизточния град Чанчун да наложат локдаун, а във финансовият център Шанхай бяха затворени всички училища.
Въпреки отбелязания рекорд, новите инфекции в Китай са много по-малко, отколкото в други държави. Същевременно ръстът на заболеваемостта може да затрудни амбицията на Пекин за "динамично изчистване", с което да се спре разпространението на вируса възможно най-бързо, посочва Ройтерс.
Няколко града, в които бяха регистрирани инфекции, взеха мерки, като провеждането на многобройни масови тествания на населението, ограничаване на достъпа на превозни средства до магистрали, отменяне на присъственото обучение в училищата, както и развлекателните събития на закрито, информира БТА.

Междувременно финансовият център на Китай - Шанхай съобщи, че от утре затваря всички начални, средни и висши училища. Учениците и студентите ще трябва да преминат към дистанционна форма на обучение. Детските градини и предучилищните заведения в Шанхай също ще отменят занятията си.