Преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна се очаква да бъдат подновени днес

Свят

14-03-2022, 08:45

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

И двете страни дадоха сигнали, че е постигнат известен напредък

Преговорите за прекратяване на огъня между Русия и Украйна се очаква да бъдат подновени днес, след като и двете страни дадоха сигнали, че е постигнат известен напредък, предаде БНР.

По-рано официалният представител на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че контактите с украинската страна ще продължат с видеовръзка.

Украинският президентски съветник Михайло Подоляк, който участва в преговорите, потвърди казаното от Песков. Според Подоляк Русия вече показва по-градивна позиция в дискусиите и признаци за зачитане на украинската позиция.

Руските войски се подготвят за нови атаки, съобщиха от щаба на украинската армия. Ударите по Харков, Суми и киевските предградия се очаква да продължат и днес. Остава тежка  ситуацията в Мариупол, където опитите за евакуация се провялат поради нарушаване на договореностите за спиране на огъня.

Украйна съобщи още за тежък обстрел на Чернигов, североизточно от столицата и атаки срещу южния град Николаев, където са били убити девет души.

Британското военно министерство съобщи, че руснаците се опитват да обходят пристанище Николаев, за да достигнат Одеса, но от Киев съобщиха, че украинските войски са предприели контранастъпление.

Повече от 5550 души са успели да се евакуират чрез 9 хуманитарни коридора в неделя, съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Близо 4000 са евакуирани от градове в Киевска област.

Блокираните стотици хиляди жители на напълно обсадения Мариупол са изправени пред недостиг на храна и стоки от първа необходимост, а от градския съвет съобщиха, че броят на цивилните жертви в града вече е 2187.

Няколко опита за евакуации от там се провалиха заради нарушавания на договорени прекратявания на огъня. Турски граждани още са в капан в джамия в града, след обстрел на сградата в събота. Турското правителство е помолило Русия да помогне за евакуацията им.

В близкото до столицата градче Ирпин беше убит американски военен кореспондент - Брент Рено, докато отразява как бежанци напускат града. 

В отговор на разширението на руската офанзива САЩ заявиха, че ще засилят икономическия натиск върху Москва и предупредиха Китай да не помага на руснаците да избегнат западните санкции.