Васил Велев, АИКБ: Компенсациите за тока трябва да продължат и в следващите месеци

Общество

15-03-2022, 11:11

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Причината да поискаме среща с премиера е, че вместо цените на тока за бизнеса да се намалят наполовина с началото на пролетта, поради конфликта в Украйна се увеличиха близо два пъти. Това обясни председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев в студиото на "Денят започва" по БНТ.

"Тримесечните договори за април, май и юни се сключват на борсата на нива от 642 до 680 лв. Тоест ние очакваме в следващите месеци програмата за компенсиране на потребителите да продължи. Европейската комисия казва дотогава, докогато е необходимо", коментира Велев.

Трайното решение е свързано с дългосрочни договори, но ако е на ниво 200, а не 600 лв., категоричен е Васил Велев.

"Искаме днес, утре, до две седмици да бъдем убедени, че един такъв механизъм може да работи, защото той очевидно не може да работи. Искаме да отпадне таванът на компенсациите така, както няма таван на цените и на свръхпечалбите в енергетиката", допълни той.

Само печаблите от АЕЦ "Козлодуй" са достатъчни да покрият всички надвзети пари и да ги върнат на хората. Това са пари на работещие хора в предприятията и са им отнети със сметките за ток, смята той.

"За април имаме решение, за март още нямаме решение да се махне таванът, но ние нямаме трайно решение за месеците май и нататък. А цената няма да се върне на 200 лв., каквито бяха очакванията", подчерта Велев.