„Алфа Рисърч“: Българите пишат оценка „Добър 3.57“ на правителството за първите 100 дни на власт

Политика

23-03-2022, 14:25

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според 60.9% от хората, акцията в късните часове на 17 март е провал на МВР, защото извършва арести без доказателства

Българското общество пише оценка „Добър 3.57“ на правителството за изминалите 100 дни на управление, които бяха белязани с кризи във външната и вътрешната политика, войната в Украйна, Ковид вълна и нарастващи цени на енергоносителите. Оценката на обществото беше част от специалното проучване на социологическата агенция „Алфа Рисърч“ за БНТ и предаването „Референдум“ на 22 март (вторник).

Тук виждаме сечения на три параметъра: първо – на нашето правителство се е паднала трудна задача, на второ място – неудовлетворителни резултати в много направления и трето – очакването това правителство да има бъдещи постижения“ – коментира Боряна Димитрова, социолог и управител на агенция „Алфа Рисърч“.

Според данните, 53.0% от българското общество не смятат, че конфронтацията между управляващи и опозиция ще доведe до предсрочни избори през тази година.

На въпрос в кои сфери одобряват най-много постигнатото от кабинета и къде са нужни повече действия, като най-високи се откроиха очакванията в сферата на доходите и инфлацията, където над 85% не са доволни от постигнатото. Обществото очаква и по-категорични резултати в съдебната реформа и енергетиката. Най-висок процент, над 40% от запитаните виждат положителни резултати в отбраната и сигурността, позицията за войната в Украйна и външната политика, както и овладяването на Ковид кризата.

Социологическата агенция „Алфа Рисърч“ провери и какви са нагласите след арестите на Бойко Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов. Според 60.9% от хората, акцията в късните часове на 17 март е провал на МВР, защото извършва арести без доказателства, но за 34.4% – това е успех на правителството в борбата срещу корупцията, а 4.7% остават без мнение.