Шефът на здравната комисия в НС: И след 1 април ще се носят маски

Общество

27-03-2022, 11:29

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Извънредната ендемична обстановка няма да бъде удължавана след 1 април

"Ще трябва да носим маски на закрито и в градския транспорт и след отпадане на епидемичната обстановка." Това каза в ефира на bTV председателят на комисията по здравеопазване в парламента - доц. Антон Тонев.

Парламентът ще гласува спешно законови промени, с които да остави и COVID-заплащането за болниците и лекарите и след приключването на извънредната епидемиологична обстановка.

"Ще се наложат промени в закона, за да останат и маските в обществените места и без епидемиологична обстановка, както и да може по места да се въвеждат част от мерките, с които сме свикнали", обясни още той.

Извънредната ендемична обстановка няма да бъде удължавана след 1 април.

От началото на епидемията от COVID-19 през 2020 година страната ни първоначално бeше в извънредно положение, което впоследствие беше заменено от извънредната епидемична обстановка, която беше многократно удължавана до този момент. Последният срок на извънредната епидемична обстановка е до 31 март и повече няма да бъде удължаван.

Доц. Тонев добави, че няма да има карантина за контактните лица, но ще има особеност.

"Директори на РЗИ в зависимост от регионалната обстановка и регионалната ситуация ще могат да налагат в конкретни случаи това правило за контактните, Болните продължават да се лекуват по досега установения ред", каза още Тонев.

Той заяви, че подкрепя решението за непродължаване на епидемичната обстановка хибридния му вариант:

„Първо, за да покажем на обществото, че ние вярваме на данните, които получаваме от нашата здравна система и при положение, че те показват едно справяне с това заболяване. Данните от международната здравна общност показват, че в момента няма новооткрити варианти на коронавируса. Стъпвайки върху тази позитивна информация, подкрепяме решението на Министерство на здравеопазването и на Министерски съвет за непродължаване на извънредната епидемична“, обясни председателят на здравната комисия.