Спецпрокуратурата разследва служители на ДАНС и едно министерство за шпионаж в полза на Русия

Общество

01-04-2022, 11:33

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Tова е престъпление против републиката

"В Спецпрокуратурата е образувано досъдебно производство за шпионаж. Разследва се дейността на двама служители на ДАНС и на един служител на министерство, което е различно от МВР. След анализ на доказателствата ще бъде направена преценка дали има обосновано предположение, че някое лице е извършило престъпление и дали да бъде повдигнато обвинение”. Това заяви на брифинг Христо Кръстев - говорител на Спецпрокуратурата, предаде БНТ.

Шпионажът е бил в полза на Русия, уточни ръководителят на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова. На въпрос дали информацията е била подавана на някое от изгонените от България лица, тя отговори: „На различно лице е. Информацията ни е основно от ДАНС”.

"Към момента няма задържани за 24 часа, тъй като не са били налице законовите предпоставки за това. Разследваните са на средно ръководно положение в ДАНС. Не са от висшето ръководство”, каза още Кръстев.

Информацията е била предавана не при лична среща, а чрез специални способи – дистанционно.

"Няма предявени постановления за привличане в качество на обвиняем. Ако има лице, привлечено в такова качество, то то трябва да го разбере от нас. Към настоящия момент не можем да предоставим информация има ли обвинени и колко са те”,  добави той.