Проф. Аргирова: Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2

Общество

05-04-2022, 13:47

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви вирусологът пред близо 350 общопрактикуващи лекари

Ваксините осигуряват защита и срещу новия подвариант на Омикрон ВА.2, който се разпространява още по-бързо. Това заяви вирусологът и съветник на премиера по въпросите на пандемията проф. Радка Аргирова пред близо 350 общопрактикуващи лекари – участници в първия етап на виртуалната дискусия на тема „Ваксините срещу COVID-19 при хронично болни и при деца – научнообосновани факти“. Събитието е организирано от Министерството на здравеопазването и Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb и е част от информационната кампания „+ мен“ на МЗ за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19.

„Вирусът е жив, той съществува, размножава се, мутира и това ще продължи, защото се опитва да оцелее. Актуалната разновидност на Омикрон е ВА.2 и тя започва да доминира над ВА.1. Разпространява се още по-бързо и предизвиква същите симптоми и оплаквания като ВА.1. Ваксините, с които разполагаме, са ефективни и срещу нeго. Затова ваксинацията е напълно актуална и необходима“, отбеляза проф. Аргирова.

Ваксините предпазват и от т.нар. дълъг (пост-) COVID, при който симптомите (затруднено или учестено дишане, умора, затруднение в мисленето и концентрацията, главоболие, кашлица, мускулни болки, продължаваща във времето загуба на вкус и/или обоняние и др.) не изчезват повече от 4 седмици след първоначалното инфектиране със SARS-CoV-2, каза още проф. Аргирова. По думите ѝ ваксинацията намалява вероятността за поява и на последващи усложнения, които могат да се появят 1 г. по-късно.

Ваксините не дават 100 % защита срещу инфекция, но дори да се заразят, ваксинираните боледуват много по-леко, често асимптоматично, тъй като вирусът преживява не повече от 3 дни в организма им, подчерта проф. Аргирова.

В текста по-долу можете да видите конкретни въпроси и отговори, свързани с ваксинацията срещу COVID-19 при хора с различни хронични заболявания:

Има ли риск ваксините да причинят тромбоцитопения и тромбемболия?

Рискът е изключително нисък, статистически пренебрежим, в сравнение с риска от тромбоцитопения и тромбемболия при инфекция със SARS-CoV-2.

Препоръчва ли се ваксинация при пациенти, които приемат кръворазреждащи лекарствени продукти?

Ако са добре дозирани и ако пациентът ги приема редовно от много време, може спокойно да му бъде поставена ваксина.

Противоказна ли е ваксинацията при пациенти с чернодробна цироза?

Не е противопоказна при пациенти с чернодробна цироза, но е много важно в коя фаза е заболяването. В по-напреднал стадий на цирозата е възможно да има  допълнителни алергени, които да са чужди на организма и да предизвикат някакъв тип алергична реакция. В начална фаза на заболяването може да се постави ваксина, но в по-напреднала преди ваксинация задължително трябва да се направи консултация с алерголог.

Безопасно ли е ваксиниране на онкоболни пациенти, които са на химиотерапия?

Най-добре е да минат 2-3 месеца след последната химиотерапия. Най-добре е ваксината да бъде информационна РНК – Comirnaty (на Pfizer/BioNTech) или Spikevax (на Moderna). 

Опасно ли е да се комбинират различни ваксини?

Не е опасно. Проведени са проучвания коя ваксина с коя може да се комбинира. Възможните комбинации са между векторни (Janssen и Vaxzevria) и информационни РНК ваксини (Comirnaty и Spikevax). Доказано е, че комбинацията на различни по вид ваксини води до образуването на по-високи нива на антитела, отколкото при използването на една и съща ваксина. Моите 3 дози са от ваксината на Pfizer/BioNTech. Не смятам, че е грешка да се комбинират ваксините. Дори може би е по-добре, защото на практика се сработват различни механизми на действие. Т.е. пак се образуват антитела, но по друг механизъм, от друг антиген.

Дискусиите на тема „Ваксините при различни групи хронично болни“, провеждани в рамките на информационната кампания „+ мен“ на МЗ, продължават. В следващите седмици проф. Иво Петров ще отговаря на въпроси на общопрактикуващи лекари относно ваксините и ваксинацията при хора със сърдечно-съдови заболявания. В дискусиите участие ще вземат проф. Доброслав Кюркчиев и проф. Здравко Каменов, които ще запознаят в детайли личните лекари за ваксинацията при хора, страдащи от автоимунни заболявания и диабет.