Гешев: Специализираните структури станаха опасни за организираната престъпност

Общество

06-04-2022, 17:23

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Прокуратурата разпространи пълното изказване на Иван Гешев при представянето в Националния институт на правосъдие на резултати от дейността на Прокуратурата на Република България за периода 2019-2021 година и на експертни предложения за промени в НК и НПК.

Ето и думите на главния прокурор:

Истината в последно време девалвира, европейските ценности и демокрацията не са даденост, за тях трябва да се борим

Един от начините за подкрепа на стълбовете на демокрацията и на съвременното европейско общество е истината.

Но истината е и, че ние самите превърнахме Механизма за сътрудничество и проверка във вътрешнополитически инструмент в последните години. Ние го обезсмислихме с вътрешнополитическите си борби. Резултатът от това, че този механизъм вече не функционира по същество спрямо България, въпреки общия механизъм за всички страни от ЕС, води до това, че сериозните проблеми като тенденции за правата на човека и върховенството на закона в България, имат недостатъчен коректив.

Такъв имат само и единствено в лицето на съдебната власт, която се оказа единствената преграда пред някои негативни процеси, да не кажа беззаконие.

Факт е, че е необходимо по-засилено сътрудничество с европейските институции. тази опасност за върховенството на закона и човешките права е доста сериозна тенденция, която някои може да смятат, че е български проблем. Но ние сме част от Европейския съюз.

Създадохме специализираните структури и се оказа, че тези структури, въпреки колебливата подкрепа на държавата, съчетана с европейския натиск през Механизма за сътрудничество и проверка, станаха толкова ефективни, особено по отношение на организираната престъпност и тероризма, че просто не изпълниха желанието (на някои) да са неефективни. Тоест - те станаха опасни за организираната престъпност.

Факт е, че благодарение на тях приключи наблюдението по Механизма за сътрудничество и проверка. Причината за това, че предстои да бъдат закрити най-вероятно е - защото те работят и са най-ефективни.

Няма да коментирам явното противоречие на законодателството, което се прокарва, бързината, с която се прокарва, това че противоречи на практиката на Съда на ЕС, защото по същество предвижда лустрация на съдии и реподбор на магистрати.