Христо Гаджев: 62 милиона долара струва един самолет F-16 за България

Политика

07-04-2022, 09:15

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Двата тавана, които са одобрени от Департамента по отбрана на САЩ, са 1,673 млрд долара. В процеса на преговори се стигна до 1,215 млрд. през 2019 г. Вече имаме възможност за разсрочено плащане, предстои да видим каква цена и какъв пакет ще договори правителството. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Христо Гаджев, депутат от ГЕРБ.

62 милиона долара струва един самолет F-16 за България, обясни той. Винаги се е говорило за 16 самолета, така че няма нищо изненадващо. Доставката се забави с една година заради ковид, допълни Гаджев. Днес предстои блиц контрол на министър Заков, така че ще го попитаме за компенсации за забавянето.

Той коментира и темата за ремонта на самолетите МиГ-29, с които разполага армията.

За ремонт в Русия в момента не може да става въпрос. Въпросът за гаранцията е малко спорен, въпросът е дали лицензията ще бъде запазена и кой ще подпише документите.

Гаджев коментира и предстоящите днес представяне и оценка на Плана за възстановяване и устойчивост на България.

Пълният вариант на Плана още не е публикуван. Имаме презентации, но не и целия план. Хубаво е най-накрая да бъде подписан и за да може да се започне възстановяването по него. От новите проекти, които чувам, има определено стряскащи - като завод за батерии и държавен телеком.

ГЕРБ си има своята последователна политика, следваме решенията и предложенията, които внасяме, допълни Гаджев.

Той е категоричен, че от ГЕРБ няма да подкрепят нито една от двете кандидатури за поста управител на БНБ.