С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас

Общество

08-04-2022, 08:41

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Цената е функция на движението на цената на суровия петрол, заяви Андрей Делчев

С над 25% от началото на годината е поскъпнал бензинът у нас. Цената е функция на движението на цената на суровия петрол. Трудно е да се правят прогнози, защото цената е несигурна. По време на война е важно да се търсят и резервни варианти за внос на горива. Това заяви в "Денят започва" по БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

"Функция от цената на суровия петрол. Изцяло цял свят в момента, България в частност, зависи от това как ще се движи суровият петрол, а суровият петрол в огромна степен зависи от войната в Украйна и от санкциите, които Европейският съюз ще наложи или няма да наложи върху търговията със суров петрол, внасян от Русия. За момента такава санкция няма, руски суров петрол се продава. По тази причина българската рафинерия в Бургас работи, произвежда горива, пазарът е снабден", допълни Андрей Делчев.

"При 200 долара на барел цената у нас може да стигне 4 лева на литър. Силно се надявам, че сме далеч от тази цена", отбеляза той и потвърди, че в момента хората зареждат на бензиностанциите за по-малки суми. "По-малко са купувачите, които зареждат пълен резервоар", каза Далчев.