ГЕРБ: Петков изложи на риск живота на военнослужещи и застраши националната сигурност

Политика

08-04-2022, 15:30

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От ГЕРБ настояват за отговори и за свикване на извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност

Шокирани сме от три неща, които днес се случиха в парламента. Първото е, че премиерът няма отговор на въпросите за Gemcorp и т.нар. "просто" меморандум или "просто" някакво намерение. Второто, заради което сме шокирани, че кандидат за управител на БНБ получава застрашителни есемеси да не участва в публично обявена и провеждана в НС процедура. И третият най-голям шок настъпи, когато министър-председателят от трибуната на Народното събрание съобщи за специализирана военна операция, която се извършва в момента и освети не само български военнослужещи, но изложи на риск и опасност живота на тези хора. Това заяви Десислава Атанасова от ПГ на ГЕРБ на брифинг в Народното събрание.

"Операцията се извършва може би в момента от служба "Военна информация". Надявам се операцията да е съгласувана с министъра на отбраната и се надяваме президентът също да е уведомен. Държавната комисия за класифицирана информация също трябва да се произнесе възможно ли е и при какви условия министър-председателят да оповестява такава информация. Това е не само аматьорщина, но и заплаха за националната ни сигурност. Това е грубо посегателство върху сигурността на хората, изпратени там”, добави тя.

От ГЕРБ зададоха следните въпроси: Разрешавал ли е министърът на отбраната подобна операция? Уведомен ли е президента Радев, като върховен главнокомандващ за тази операция? Ще се самосезира ли ДКСИ по изнесената класифицирана информация?

От ГЕРБ заявиха, че настояват за отговори и за свикване на извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

"Ако се окаже, че Петков на открито заседание оповестява такава информация, а няма право, той подлежи на тежки санкции от правоохранителните органи. Настояваме за проверка. Ако се окаже, че лъже - няма да сме изненадани. Но искаме становище на президента, както и свикване на КСНС”, категорична е Атанасова.

"Поведението на Кирил Петков е опасно! Застрашава успеха на мисията, излага на риск живота на български граждани!", категорични бяха от ГЕРБ.