Гешев: Връщаме се към нива на престъпност от началото на 90-те

Политика

09-04-2022, 20:27

Снимка:

НоваНюз, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Българската прокуратура не беше подкрепена в борбата й с мафията, заяви главният прокурор

„В опита си да излъжем европейските си партньори, сме на път да излъжем себе си. Обърнахме Механизма за сътрудничество и проверка в излишен инструмент. Той в момента не се прилага. Съдебната власт е много сериозно атакувана, има нужда от взаимодействие с европейските институции. След като отпадна този ефективен механизъм, ние се връщаме към нива на престъпност от началото на 90-те и регресът е изключително бърз”. Това заяви в предаването „Офанзива” по NOVA NEWS главният прокурор Иван Гешев.

За мястото на прокуратурата и ролята на обвинител номер едно в съдебната реформа

„Българските политици не се интересуват от съдебна реформа. Под лозунга „Съдебна реформа” разбират овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурор. Надявам се не с нелегитимни цели", заяви Гешев. „Българската прокуратура не беше подкрепена в борбата й с мафията. Напротив – съдебната власт беше атакувана", каза Гешев.

„Това не е съдебна реформа. Темата интересува между 4 и 7% от българите, според социологическите проучвания. Но от ръководството на прокуратурата смятаме, че достигнахме критична точка. Има реална опасност от засягане на върховенството на закона, правовата държава, правата на човека – едни основни стълбове на европейския ни дом. Има опасност, ако рухне някой от тях, да пострадат всички български граждани. Тази опасност е в различни посоки. Втората причина да съм тук е, че се атакуват магистрати, семействата им и приятелските им кръгове. Истината е, че българските политици не се интересуват от съдебна реформа, а под „реформа” разбират овладяване на прокуратурата и персонална смяна на главния прокурор. Надявам се, не с нелегитимни цели, с каквито най-вероятно ползват някои институции на изпълнителната власт", заяви още главният прокурор.

Разпитът на  Васил Божков

„Обвиняем не може да бъде разпитан чрез видеовръзка преди да му се преяви лично срещу подпис постановлението за привличане. Той може да бъде разпитан като свидетел, но в случай, че има съответни спогодби с приемащата държава или на принципа на взаимност. Това е една плитка пропаганда", смята Гешев. По думите му допреди 20 дни Божков е бил със статут на обвиняем. 

Политически реакции след арестите на Борисов, Арнаудова и Горанов

"Дали е имало неотложност или не, е спорно. Това, което е безспорно, е, че арестите са направени от некомпетентен орган. МВР не може да арестува хора, които са били членове на Министерски съвет", категоричен е обвинител номер едно.

За съдията, който да разследва главния прокурор

"Това противоречи на Конституцията. Целта е пак да се отстрани персоната главен прокурор. За да се случи това нещо, трябва Велико народно събрание", обясни Иван Гешев.

За заплахите срещу висши магистрати

Гешев коментира и заплахата, която беше отправена срещу прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев.

„В резултат на това нападение, на което е подложена Съдебната власт, се случват персоналните заплахи срещу магистрати. Това е ежедневие за Специализираната прокуратура. Времето е Рай за престъпността. Много често има персонален натиск, особено срещу дами, заради техни конкретни произнасяния”.

Прокуратурата поиска записи от камерите в МС

Прокуратурата може да изиска запис от камерите в Министерския съвет, но само по конкретно разследване. Това обяви главният прокурор, но отрече обвинението да има за цел да следи какви сигнали се подават към Европрокуратурата, каквито съмнения изразиха от изпълнителната власт.

За борбата с корупцията и щетите за хазната

„Ако сме политическа бухалка, нека да ми кажат за един от управляващото мнозинство, срещу когото е реализирана наказателна отговорност. Мога да посоча десетки от предишното правителство – ГЕРБ, ВМРО, действащ тогава министър. Ако се визира бухалка за престъпността, то да, това беше целта на структурите. Проблемът беше, че никой не вярваше, че те ще постигнат резултати”, каза главният прокурор.

"Корупцията е в действащата власт – винаги е така. При бившите управляващи корупция може да е имало към момента, когато са управлявали", допълни той.

ВСС решава за предсрочното освобождаване на Гешев 

„Притеснява ме, че няма връзка между фактите и твърденията на госпожа Надежда Йорданова. Не ме притеснява нищо в искането на правосъдния министър, защото в него няма никакви юридически основания. То е смесица от нейни свободни съчинения, политически неверни тези и свободно цитиране на някакви норми, като между трите няма никаква връзка”, категорично заяви главният прокурор.

Казусът „Жоси”

„Единственото вярно е, че баща ми се казва Стоимен Гешев. Той ще навърши 83 години. Другото вярно е, че всичко това му се случва, защото синът му е главен прокурор. Той не е придобил дялове”, каза главният прокурор.

На въпрос имало ли е среща между него и Георги Цолов Георгиев, който твърди, че двамата са се видели, за да потърси Георгиев съдействие за съдружника си в „Жоси” Георги Присадашки, Гешев отговори така:

„Не е вярно, че сме разговаряли на тази тема. Този човек съм го виждал няколко пъти в живота си. Доколкото знам е бил в служебни отношения с баща ми, докато той е бил служител на МВР преди 89-а година, които мен не ме интересуват”.

Случаят „Хемус”

„Знае се, че случаят е разследван от разследващ полицай в МВР. В един момент се казва, че този случай е смачкан и не знаем какво се случва с него. Това означава, че някой министър не знае какво се случва в собственото му министерство. Това е някаква пародия. Такива изказвания целят атака срещу прокуратурата и нейното завземане”, категоричен е Гешев.

Операцията в Президентството

"Тя беше извършена при пълно спазване на закона. Ако трябва да сравня ареста на Борисов и акцията в Президентството, едното е напълно законно, макар и да изглежда непремерено, а от другата страна е нещо напълно незаконно и непремерено", заключи главният прокурор.