Италия очаква над 7 милиарда евро оборот от туризма за Великден

Близо 14 милиона италианци ще празнуват Великденските дни извън дома си

Скок в туристическите пътувания очакват в Италия през предстоящите Великденски празници. Това се дължи не само на традицията, но и на премахването на зеления сертификат за редица обекти, хотели, заведения на открито, музеи и други обществени обекти, пише в."Български новини".

Близо 14 милиона италианци ще празнуват Великденските дни извън дома си, като 29% ще удължат ваканцията си до 25 април – официален празник, на който се чества Освобождението от фашизма и нацизма. Това отчита сдружението на италианските хотелиери Federalberghi.
Означава, че почти 90% от италианците ще останат в Италия, като в по-голямата си част ще се възползват от ваканционните си жилища или тези на приятели, 25% ще отседнат в местните хотели, само 10% са избрали ваканция извън страната. Най-голям наплив ще има в морските селища и курорти, след това в градовете на изкуствата и в планините.

Избралите чужбина са се спрели предимно на европейските столици.

Средно на човек великденският отдих ще струва между 500 и 700 евро в зависимост от избора, като се предвижда оборот над 7 милиарда евро. За председателя на Federalberghi Бернабò Бока обаче войната в Украйна е като надвиснал облак над туристическия сектор.