Цената на агнешкото скочи до 25 лв. за килограм, олиото е между 4,50 и 7 лв.

Общество

10-04-2022, 15:10

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

С ясна тенденция към поскъпване е и пилешкото месо

Цената на агнешкото в търговската мрежа достига 25 лв. за килограм. Това сочи ценовия анализ на  основните хранителни продукти за първата седмица на април, направен от Министерството на земеделието, съобщава БНР

В Силистренска област се продава най-скъпото олио в България, а най-скъпите яйца купуват хората в Плевен и Велико Търново.

Между 4,50 и 7 лева се движи цената на олиото в началото на април, като най-евтино е то в търговските вериги. С по два-три лева е по-висока цената в малките магазини.

Между 25 и 40 стотинки пък е цената на яйцата.

Тенденцията е към поскъпване, като има райони, в които скокът е с над 20 процента за седмица, сочат данните. С ясна тенденция към поскъпване е и пилешкото месо, като цената му в различните региони и търговски обекти варира между 6 и 8 лева за килограм.

Две седмици преди Великден цената на агнешкото месо, което по традиция се търси за празниците, се разполага в диапазона между 18 и 25 лева за килограм.

Анализът на агроведомството не посочва дали става въпрос за българско месо, а фермерите предупреждават, че по-евтиното агнешко вероятно е внос от Македония.

Гаранция, че агнешкото, което си купувате е с произход България, е синият печат, поставен върху месото.