Петков: Шефът на БНБ трябва да има висок морал и етика

Политика

11-04-2022, 12:53

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Три от четирите партии в управлението не подкрепят Каримански, заяви премиерът

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че не вижда висок морал и етика в лицето на Любомир Каримански, за да застане начело на БНБ.

"Гуверньорът на БНБ трябва да има едно най-важно качество - висок морал и висока етика. Това е по закон. Всякакви други банкови позиции изискват просто знания“, каза премиерът пред журналисти, които попитаха как така Каримански не може да е шеф на БНБ, но няма проблем да отиде на висок пост в Световната банка.

Както стана ясно по-рано днес от формацията на Петков са предлагали на Любомир Каримански да се откаже от надпреварата за БНБ, а в замяна ще бъде предложен за висок пост в Световната банка.

"Когато няма разбирателство, по-добре да се направи стъпка назад, вместо да се настоява на всяка цена за позиция. Нищо не изисква това бързо действие в момента да има нов гуверньор. Може да се седне и да се говори. И да се избере една кандидатура, която е обединяваща", заяви още Петков.

По думите му никой не трябва да слага личната си кариера над стабилността на България. Благодаря на Андрей Гюров че се оттегли. Показахме какво значи "лидерство", каза още министър-председателят.