Гешев: Прокуратурата дава достатъчно откритост и публичност, време е това да направят и политиците

Политика

12-04-2022, 09:47

Снимка:

кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор говори преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет

Главният прокурор говори преди началото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет, на което ще се решава дали да бъде прекратен предсрочно мандата му.

"Очаквам да повиша нивото си на правни и общи знания. Само в рамките на миналото заседание на Пленума на ВСС разбрах, че по право участвам във Висшия съдебен съд, а не във Висшия съдебен съвет. Разбрах, че прокуратурата е централизирана. Разбрах, че прокуратурата, а не МВР, разкрива престъпления. Разбрах, че прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът. Ако не беше смешно, щеше да е тъжно. В името на българската държавност или каквото е останало от нея се надявам министърът на правосъдието вместо да обикаля телевизионните студиа и да заявява неверни твърдения с откровено политически характер, тези твърдения да ги изяви в Пленума на ВСС, където е мястото затова нещо, а не да мълчи", добави Гешев.

По думите му няма аргументи нито за така наречената съдебна реформа, нито за отстраняването на главния прокурор.

"Надявам се това да не е причината да се притесняват, няма да кажа страхуват, за разговор за върховенството на закона, за правовата държава. Вместо да се крият, да излезем пред българските граждани, всички да чуят аргументите. Аз мисля, че откритост и публичност прокуратурата дава достатъчно, но е време откритост и публичност да дават и българските политици, защото техните решения ще продължат да плащат българските граждани", каза още Иван Гешев.