Проф. Пенка Петрова: Трябва да се научим да живеем с коронавируса

Общество

13-04-2022, 08:44

Снимка:

Bulgaria ON AIR, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

По думите ѝ има стабилна тенденция за спад на новите случаи, но ни очаква неизвестна есен

"Всичките подварианти на Омикрон бяха известни от миналата година и се следяха от научната общност, обаче четвъртият и петият подвариант досега не бяха от интерес за СЗО, защото не бяха толкова разпространени. В момента четвъртият подвариант се появи в цяла Европа, а петият е разпространен само в Южна Африка", заяви директорът на Института по микробиология на БАН проф. Пенка Петрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя изтъкна, че всичките подварианти са по-заразни от оригиналния Омикрон и това е част от стратегията на вируса, да заразява по-голяма част от населението, но от друга страна те не протичат по-тежко.

"В момента преобладаващ е Омикрон в България. В момента има една стабилна тенденция за спад на новите случаи в България. Още повече, че Омикрон протича като едно сезонно заболяване. Ще трябва да се научим да живеем с коронавируса и един път годишно ще трябва да се поставя ваксина", заяви проф. Пенка Петрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всички подварианти се засичат от тестове, особено PCR тестовете със сигурност могат да диагностицират всички тези подварианти.

"Рисковите групи трябва да продължат да се предпазват, при пътуване в градския транспорт, при среща с много хора, е добре да се слагат маски. Липсваше една сериозна ваксинационна кампания, трябваше да има повече убеждаване на хората. Благодарение на ваксините имаше леко протичане на заболяването при маса хора и ниска смъртност. Всички рискови групи трябва да продължат да се ваксинират и особено възрастните хора, защото предстои една есен с много неизвестни", смята проф. Петрова.

И заключи, че в момента се проучва действието на четвъртата доза и се смята, че тя предпазва за ограничен срок от време. 

"Pfizer разработва ваксина, която да е универсална срещу всички варианти на коронавируса", допълни тя.