Мика Зайкова за инфлацията: Не се бойте, българи, няма да е все така – по-зле ще става

Политика

13-04-2022, 10:15

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата тарифа за промишления ток

"Не се бойте, българи, няма да е все така – и по-зле ще става. Засега, както виждате, правителството не прави нищо в тази посока”. Така коментира инфлацията у нас финансовият експерт Мика Зайкова в ефира на Нова тв.

Според бизнесмена Красимир Дачев причината за увеличените цени на стоки и услуги в България е високата тарифа за промишления ток. По думите му държавата трябва да се намеси в производството на електричество.

"Милиардите, които се изсипаха за помощи по време на COVID кризата, генерираха паричен поток, зад който няма нищо. Те обусловиха голяма част от инфлацията у нас”, каза в студиото на „Здравей, България” Лидия Шулева, бивш министър на икономиката и на труда и социалната политика.

Икономистът Стоян Панчев пък смята, че инфлацията до голяма степен е създадена от централните банки по света и трябва да бъде ограничена там.

Експертите са категорични, че идеята за таван на цените на основните стоки у нас е абсурдна. По думите им мярка за намаляване на ДДС на тези стоки, както и на лекарствата, би облагодетелствала единствено търговците, но не и потребителите.

Покачването на цените все повече намалява покупателната способност на домакинствата. Собственици на магазини пък обясняват, че сменят етикети почти ежедневно.