Постоянната конференция на прокурорите в Съвета на Европа се обяви против закриването на спецправосъдието у нас

Общество

13-04-2022, 17:18

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Днес, 13.04.2022 г., по искане на представители на Съвета на Европа се проведе онлайн среща на изпълнителния борд на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма. На срещата се обсъди предстоящото закриване на специализираните структури на съдебната власт в Република България. Всички участници в срещата изразиха отрицателно становище за закриването на структурите, призвани да се борят с организираната престъпност, тероризма и корупцията.", информират от прокуратурата.

"Чуждестранните представители изразиха опасения за накърняване на независимостта на магистратите, върховенството на правото и създаване на затруднения в работата по международноправното сътрудничество по наказателни дела. Взе се решение за превеждане на извънредна и незабавна среща на 28.04.2022 г. на изпълнителния борд на Постоянната конференция, който да излезе с декларация в защита на специализираните структури на съдебната власт в Република България.", съобщават още от държавното обвинение.    

Създаването на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, корупцията и тероризма се основава на разпоредби от Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност, подписана в Палермо, Италия през 2000 г. Дейността й се подкрепя от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.