Хранителните продукти в Кипър значително са поскъпнали за месец

Инфлацията през март в страната достигна 26-годишен връх

В Кипър за последния месец значително са поскъпнали основни хранителни стоки, показва обявеното в петък проучване на Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Инфлацията през март в страната достигна 26-годишен връх, съобщи Статистическата служба.

С повишени цени са олиото, месото, зеленчуците, като най-голям е скокът при доматите - с 60%, посочва проучването на пазара, извършено от Службата за защита на потребителите. То обхваща цените на хранителни стоки в 39 големи и малки супермаркети в цялата страна в периода от 9 март до 13 април, информира БНР.

С над 16% е поскъпнало пилешкото месо, а свинското - с 13%. От Кипърската асоциация на месопроизводителите отчетоха ръст от 20% на цените на техните продукти през последните дни, като предупредиха за нови увеличения най-вече заради повишаването на цените на фуражите.

Значително намаление се наблюдава при краставиците, които са поевтинели с 27% според данните в проучването.

Инфлацията през март в Кипър скочи до 7,1% на годишна база, което е най-високото й ниво от 26 години, съобщи по-рано през седмицата Статистическата служба.

Най-голямата промяна през март спрямо февруари тази година тя регистрира в групата на облеклото и обувките - цените им са се увеличили с почти 9%.