Жители на битолско село посрещнаха българската делегация с плакати с обидни послания

Политика

16-04-2022, 18:43

Снимка:

Трибуна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Жители на битолското село Кравари посрещнаха българската делегация, начело с премиера Кирил Петков, с големи плакати с обидни послания, съобщи македонският сайт "Трибуна". Протести имаше в още няколко селища, както и в самата Битоля, като в града имаше засилено полицейско присъствие.

Местните медии отбелязват, че недоволството на македонските граждани е предизвикано от политиката на България към македонския въпрос в текущите преговори.

"Гоце е Македония", "Ръцете ти са кървави", "Кога ще признаеш, че в България има македонци?", "Гробищата са пълни с българско приятелство", бяха надписите на само част от транспарантите.

Министър-председателят, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Теодора Генчовска и депутати от управляващите и опозицията са на посещение в Република Северна Македония за официалното откриване на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля.

Правата на българите в Република Северна Македония трябва да бъдат защитени. Това заяви пред журналисти в Битоля Кирил Петков и поздрави българската общност в югозападната ни съседка и подчерта, че днешното му посещение, заедно с представители на други институции и политически партии, показва ангажираността на нашата държава.

"По този въпрос не може да се играе междупартийно, трябва да играем национално. Трябва да имаме обединение, но не само в България, а обединение заедно с българите в Северна Македония. Те са мостът между двете страни и техните права трябва да бъдат защитени", коментира премиерът.

Според премиера България има интерес Република Северна Македония един ден да бъде част от Европейския съюз, но на този етап правата на нашите сънародници там не са напълно защитени.

"Не може тази тема да я използваме за вътрешнополитически цели", подчерта още Кирил Петков. Той отчете, че между България и Северна Македония има добра комуникация и призова всички институции да работят в синхрон по темата, за да има "мир и стабилност" на Балканите.

"Моята цел е да вдъхна увереност на българите в РСМ и да направя всичко възможно те да бъдат вписани в Конституцията на тази държава. С премиера имаме еднаква позиция. Той трябва да уеднакви своята позиция с външнополитическия си екип", заяви пък българският външен министър Теодора Генчовска.

В същото време във Велико Търново ВМРО поиска оставката на кабинета „Петков“ и обвини премиера в национално предателство заради натиска от чужбина по отношение на РМС.