ББК "Пътища": Ако не се намери решение за парите, протестите ни вероятно ще станат безсрочни

Политика

18-04-2022, 08:29

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той отрече твърдението, че фирмите са работили за сивия сектор, както и че са получавани аванси за текущи ремонти, каза Стефан Чайков

Разрешаването на проблема с парите за пътищата е изцяло в ръцете на Министерския съвет. Това каза в "Денят започва" по БНТ председателят на УС на Браншова камара "Пътища" Стефан Чайков. Той подчерта, че договорите, възложени от АПИ, са абсолютно законни.

"Още нещо - с подписването на споразумението за прекратяването на тези договори миналата година, де факто и служебното правителство ги призна за законни. Имахме продължителна среща в петък с министър-председателя, в която той изтъкна, че иска вторичен контрол от парламента върху изразходването на средствата", допълни той.

Докато не видим решение, не вярваме на нищо, защото чухме твърде много обещания през последната година заяви Чайков. Българската пътна мрежа в момента е в трагично състояние, на хората тепърва им предстоят пътувания и за тях ще бъде особено опасно, подчерта той.

"Плановете са ако не се намери решение тази седмица, да продължим с протестите, които вероятно след Великден ще станат безсрочни", каза Чайков.

Бюджетът на АПИ винаги е бил рестриктивен и не може да се прави точна сметка за разходите за пътища Милиард допълнително за ремонти в последните години не е нещо необичайно, а е въпрос на философия на финансовото министерство за формиране на бюджета, подчерта Чайков.

Той отрече твърдението, че фирмите са работили за сивия сектор, както и че са получавани аванси за текущи ремонти.

"Никога не са получавани аванси по договори за текущ ремонт и поддържане за целия период, в който аз се занимавам с пътно строителство. Аванси се получават по договори за нови обекти или за основни ремонти, там, където стойностите са много големи, и са необходими средства за предварителна доставка на материали и други причини", обясни председателят на ББК "Пътища".

По думите му няма доказателства за твърденията, че текущи ремонти са се изпълнявали за много по-малко пари и по начин, различен от възложения. АПИ възлага поръчки по определени количества работа по договори с определени количествени сметки.

"Ние няма как да носим отговорност по нещо, което ни е възлагано съгласно нормативната уредба. Прогнозната цена е такава, която може да се надвишава, защото държавата не може през 2018 да предвиди какво ще ѝ се наложи да ремонтира през 2022. Договорите са законни, играни са през обществени поръчки и възлаганията са законни, защото цената е прогнозна", каза Стефан Чайков.