Радев елиминирал чрез НСО Петков за Великденската служба в храм „Св. Александър Невски“

Политика

19-04-2022, 10:14

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Президентът Радев и премиерът Петков едва не стигнали до открит конфликт за това кой да присъства на тържествената света литургия за Възкресение Христово в храма „Св. Ал. Невски”, съобщава Епицентър. Бг

Кирил Петков, който така и не получава благословията на патриарх Неофит, много държал той да бъде високопоставеното лице на държавната власт в светлата нощ на Възкресението.

Петков обаче беше в патриаршеския храм миналата година на Коледа, а на Великденската служба преди това присъства председателят на парламента Ива Митева, и затова сега ред било на президента Румен Радев.

Въпреки това премиерът заявил, че ще присъсва и той в „Св.Ал. Невски”. Тогава се намесила НСО. По закон премиерът и президенът не могат да присъстват едновременно на едно и също събитие, охранявано от НСО.

Така Кирил Петков бил елиминиран от тържественото богослужение, което ще бъде водено лично от патриарх Неофит. За компенсация на министър-председателя било отредено да присъства на службата в църквата „Света София”, но там нивото ще бъде по-ниско. Всички владици ще бъдат в катедралата „Св. Ал.Невсски”, а службата в „Света София” ще се води от отец Николай.

От началото на това управление между „Дондуков” 1 и Светия Синод тече напрежение. Правителството се опитва да диктува на владиците решения, които те приемат или като извиване на ръце, или като лош пиар.  Кирил Петков е първият премиер, който не покани българския патриарх Неофит на клетвата си в Народното събрание.

После обаче направи настойчиви и нескопосани опити да получи неговата благословия. Първо, влетя на Рождество Христово в патриаршеския храм по дънки. После поиска от патриарха да подкрепи ковид-мерките на правителството и да излезе с възвание българите да се ваксинират. Синодът отхвърли това, заради убеждението, че светската власт иска да подчини на своите дела църковната и да извлече пиар-дивиденти от това.

Преди месец премиерът изпрати писмо до патриарха с настояване да се запознае с него. Това беше изключително глупаво и нелепо, той като на миналия Великден патриарх и премиер се видяха и се запознаха. Владиците приеха официалната формулировка за среща премиер-патриарх отново като желание духовната власт да подкрепи светската. И Петков пак получи отказ.

Преди три дни в Светия Синод отново пристигнало писмо от премиера Кирил Петков, с което той моли да бъде приет от главата на българската църква. Отговор засега няма.

Затова пък днес Светият синод възстанови длъжността "Протокол" при Св. Синод на БПЦ-БП и назначи на тази длъжност Емил Велинов, бивш директор на Дирекция "Вероизповедания" на Министерски съвет, когото правителството на Кирил Петков уволни в края на януари, прекъсвайки по този начин „топлата” си връзка с патриаха и владиците.

Два дни преди това, на 13 април Светият синод излезе с решение, че тази година „поради неблагоприятни обстоятелства” Благодатният огън, който слиза всяка година на Велика събота в храма „Възкресение Христово” на Божи гроб в Йерусалим, няма да бъде пренесен до България, а в Сффия ще се ползва миналогодишният, който се пази в Синодалния параклис.

Тогава от МС обявиха официално, че ще предоставят правителствения самолет да пътува до Йерусалим, каквато е традицията.  Владиците отново отказаха, заявявайки, че в Северна България ще приемат Благодатния огън от Румъния, а в Западна - от Сърбия, демонстрирайки по този начин, че не искат да имат нищо общо с управлението на Петков. Въпреки това от кабинета на премиера не се отказали  – за ужас на Синода от Министерския съвет заявили, че са готови да изпратят външния министър Теодора Генчовска за вземе Благодатния огън, което е светотатство, тъй като Благодатният огън може да вземе само от духовно лице.

Глупостите, които вършат от незнание и от високомерие в екипа на премиера Петков не свършавт дотук. На "Дондуков" 1 родили идеята премиерът Кирил Петков „да заведе” патриарха в Северна Македония. Това е израз на тотално невежество, тъй като Македонската православна църква е отлъчена  от общение с всички останали православни църкви още от 17 юли 1967 г., когато се самопровъзгласява за автокефална. Да не говорим, че здравето на патриарх Неофит изобщо не позволява такова пътуване.