Петков: В България цените на горивата са едни от най-ниските в Европа

Политика

19-04-2022, 20:00

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правителството поддържа конструктивен диалог с бизнеса и се прави всичко възможно, така че България да продължава да бъде една от страните с най-ниски цени на горивата в целия Европейски съюз. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след регулярната си месечна среща с представители на Българската петролна и газова асоциация, както и с търговци на горива на дребно. Премиерът посочи, че въпреки сериозния ръст на световните пазари, стремежът е българските потребители да бъдат минимално засегнати от удара, който се случва в цяла Европа и при първи динамики за намаляване  на цените, това да бъде отразено на бензиностанциите, когато хората зареждат автомобилите си. Относно маржовете на печалба - те трябва да са минимално пазарни, добави Петков.

По повод обявения протест на презвозвачите срещу високите цени на горивата, той допълни, че прави среща за горивата.

"Бях единственият премиер, който се качи на камионите, не само за качествата на пътя, но и за горивата. Затова аз лично съм заангажиран и цялото наше правителство, да сме сигурно, че това което зависи от нас, не от световните пазари го правим по най-добрия начин. Това което не се говори достатъчно е, как е възможно ние да сме единствената страна в ЕС, на която битовите потребители да не им се качи цената на тока. Как е възможно българското правителство да даде 4 млрд. за помощи за бизнеса за ток, включително и за бензиностанциите, включително и да смекчим удара. Днес се изплащат 70 лева на всички пенсионери и всъщност някак се загубват тези съобщения, че имаме най-ниската цена на горивата в Европа. Искрено се надявам, че потребителите ще успеят да разделят разликата, какво се случва от крайната цена и какво ние правим като правителство да омекотим удара, който се случва в цяла Европа“, заяви още Петков.

Николай Събев пък работил да има добра комуникация с протеста, за да не се случи по-неприятния начин.

По думите на Петков пък „Лукойл“ имали добра и адекватна политика в сравнение с другите.

За намаляване на акциза на горивата не можело да стане, защото не било прието от останалите евролидери. Причината е, че техните бюджети не можели да си го позволят, за разлика от нас. Така Петков не получил разбиране, но за съжаление в рамките на ЕС това било невъзможно.