Българска петролна и газова асоциация: Бензинът и дизелът са поскъпнали с около 20%

Общество

20-04-2022, 09:29

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Светослав Бенчев изрази надежда да не се стига до налагане на ембарго върху руските продукти

Ние сме национално отговорни компании. Правим всичко възможно, за да може кризата, през която минава държавата, да бъде по-лесно приета от хората, увери Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация в ефира на БНТ.

Той заяви, че картел в сектора никога не е имало. „Ние сме едни от най-проверяваните сектори. Винаги сме спазвали законодателството и ще продължим да го правим“.

Бенчев припомни, че в Полша, където руският нефт достига по тръбопровод, цената е с 20 ст. по-висока от рафинерията в Бургас.

Петролните продукти са борсови суровини. Те не се съобразяват със заплатите, които хората получават в една или друга държава. Проблемът не е, че горивото е скъпо, а че заплатите са малки. Ние сме индустриална асоциация и отговаряме за това, което се случва в сектора, обясни Бенчев.

И показа графика, според която цената на горивата в България от 24 февруари до 14 април е била по-ниска от тази в Гърция. „В Гърция имаше скокове на цената както на едро, така и на дребно. И ние не отразихме в България. Ние не отразихме тези 120-130 долара за барел“, посочи той.

Призна, че цените вървят нагоре, но не толкова, колкото в Западна Европа, Гърция и Румъния. Бензинът и дизелът, по думите му, са поскъпнали с около 20%.

Печалбата в сектора в момента е съвсем минимална. През цялото време се опитваме да поддържаме цени, които позволяват на българите да продължат своя живот. Но да не бъркаме марж с печалба. С марж ние покриваме разходите, които при нас също са се увеличили – електричество, складове, рафинерия, бензиностанции, заплати за хората, посочи още Светослав Бенчев.

И изрази надежда да не се стига до налагане на ембарго върху руските продукти. Ако това се случи, цените трайно ще се увеличат с 50-60 ст.