Румен Радев пред Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна

Политика

20-04-2022, 11:13

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

„България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия“, това заяви президентът Румен Радев по време на срещата си с украинския външен министър Дмитро Кулеба.

„България отвори своите врати, българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, а най-пострадалите - децата, да не се чувстват травмирани от тази война.“, подчерта още държавния глава.

„Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия“, допълни още Радев.

Той изрази надежда, че Украйна прави всичко възможно да защити българското национално малцинство. Призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна.

„България ще продължи да прави всичко възможно и да оказва пълна подкрепа на Украйна, в рамките на възможното“, подчерта Радев.

От своя страна Кулеба подчерта, че Радев е не само президент, но и военен и това по думите му означава, че Радев разбира какво точно се случва в Украйна.

„Вие разбирате чудесно какво се случва сега в Украйна. Става въпрос за пълномащабна война. Благодаря за принципната позиция на България още от първия ден на войната. Благодаря, че приемате украинските бежанци в страната си.“, посочи външният министър.

Кулеба каза още, че трябва да се продължи със санкциите срещу Русия, за да спре агресията ѝ, освен това той отчете и ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна.

Част от делегацията е и Антон Киссе депутат в Украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна. Той отбеляза, че няма разлика между 133-те народности в Украйна, те защитават своята родна земя. Киссе коментира на „Дондуков“ 2, че има нужда максимално да се помага на Украйна.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба по-късно днес ще бъде изслушан в Комисията по външна политика в Народното събрание. Днес е втори ден от посещението му в страната ни. Той вече проведе срещи с премиера Кирил Петков и външния ни министър Теодора Генчовска.