Най-много българи ще почиват в Гърция, Турция и Египет за великденските и майски празници

Туризъм

22-04-2022, 10:00

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Освен с рекордните 63 чартъра, ще се пътува също с автобуси и автомобили

Най-много българи ще почиват в Гърция, Турция и Египет за великденските и майски празници, показват данните на най-големите туроператори у нас. Те ще изпратят общо над 50 000 туристи зад граница, като от тях над 10 000 ще бъдат с рекордните 63 чартъра, дори спрямо годините преди пандемията. За южните ни съседки ще се пътува основно с автомобили и автобуси. Докато най-много чартъри тръгват за Египет, Кападокия в Турция и Тунис.

„Интересът към Гърция за Великден и майските празници се завръща след 2 години сериозен спад заради пандемията. Имаме много туристи с автомобили за Халкидики, Солун, остров Тасос, Кавала, остров Корфу и Янина“, заяви за TravelNews Дарина Стефанова, управител на туроператора „Планет травел център“. Тя подчерта, че хотелите, които са отворили в Гърция, са пълни за празниците. Същото е положението и за Турция. Най-много българи изпращаме в Истанбул, за където ще пътуват със собствени автомобили, допълни Стефанова. Туроператорът има запълнен чартър и до остров Мадейра, Португалия за 3 май, където по това време се провежда фестивалът на цветята. Същото е положението и с полета им за Кападокия в Турция, който тръгва в петък.

„Кападокия е най-големият хит за празниците заради организираните доста директни чартъри“, обяви Румяна Юксел, управител на „Аква тур БГ“. Преди това трудно се е стигало до дестинацията, тъй като е била комбинирана основно с Анталия. Освен това цените са много добри като започват от 270 евро на човек с включени самолетни билети и 3 нощувки в зависимост от избрания хотел. Компанията прави един от общо 12 полета до дестинацията. Отделно изпраща голям брой туристи до Египет, Гърция, Малдиви, Доминикана и други дестинации.

„Онекс тур“ има 10 чартъра до Египет, съответно до двата най-големи и популярни курорта – Хургада и Шарм Ел Шейх. Следват 8 полета до Кападокия в Турция и 4 до Анталия, обясни Алпер Низам от туроператора. Чартър е запълнен още до Доминикана, а по редовни линии ще пътуват българи и до Малдивите.

„Най-големият интерес за Великден и майските празници през последните години си остава Египет“, каза Красимир Златанов, управител на „Екзотик холидей“. Причината е в многото директни чартъри и добрите цени, които започват от 560 лв. за 7 нощувки и самолетни билети. В допълнение дестинацията предлага отлично обслужване и топлото време, което става за плаж. Компанията има много добри записвания още за Дубай, Мароко, Северен Кипър и Малдиви по редовните самолетни линии.

Генералният представител на TEZ Tour в България Бейзат Туналъ посочи, че организират по един чартър за Хургада и Шарм Ел Шейх в Египет, един за Анталия в Турция и един за остров Санторини в Гърция. Той също отбеляза, че Египет е една от най-предпочитаните дестинации заради добрите цени, полети и топло време.

Най-много 15 чартъра до Египет има туроператорът „Абакс“, от които 7 за Великден и 8 за майските празници. Те са съответно до Хургада и Шарм Ел Шейх, като тръгването е от София или Варна. „Египет се наложи за Великден и майските празници като предпочитана дестинация, защото по това време на годината там е най-топло и става за плаж в сравнение с Гърция и Турция, и други страни в Европа“, коментира Георги Пасев, маркетинг мениджър в компанията. Въпреки, че цените в хотелите в Египет се покачиха за този сезон, все пак ще заведем над 2500 българи там, подчерта той. Според Пасев се засилва още Тунис като предпочитана и евтина дестинация. „Абакс“ правят 3 чартъра до северноафриканската държава, като първият полет е днес. Три самолета са пълни още за Кападокия, три за Анталия и един за Бодрум в Турция. От Варна има чартър до остров Сардиния и комбиниран такъв до Рим и Флоренция в Италия. Туроператорът изпраща още по редовните самолетни линии групи до Сицилия, Дубай, Париж, Малта и Малдиви.

„През тази година по-малко българи ще пътуват за великденските и майските празници в Западна Европа. Причината е, че Ковид мерките паднаха по-късно през април и това отблъсна туристите“, обясни Павлива Илиева, управител на туроператора „Аполо“, която е и председател на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Обединение Бъдеще за туризма“ (ОБТ). Нейната компания прави чартър до Йордания, но има доста групи до Египет и с автобуси до Истанбул, и съседна Сърбия.

Като цяло туроператорите отчитат ръст в записванията за празниците, но остават в напрежение за началото на летния сезон заради покачващите се горивни такси на самолетния и автобусен транспорт.