Икономист: Възможна е цена от 4-5 лв. за литър гориво

Общество

22-04-2022, 11:35

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената, обясни Михаил Кръстев

Настоящите цени на горивата са едни от най-високите в Европа спрямо стандарта на живот. Това сочи германско проучване. В Турция горивото остава най-евтино - 2,34 лева за литър бензин и 2,64 за литър дизел.

Гърция пък държи рекорда за най-скъпо гориво на Балканите - бензинът надхвърля 4 лева/литър, а дизелът е 3,52 лв. Според икономиста Михаил Кръстев цените зависят от веригите на доставки на гориво и начинът им на набавяне, затова цените са еднакви в голяма част от страната заради липсата на диверсификация.

"Данъчните ставки и конкуренцията предопределят различните цени в Гърция. България е с едни от най-ниските цени на горивата, но не и с най-ниските. За съжаление 4 лева за литър гориво е напълно възможно и у нас, 5 лева също. Колкото повече продължават санкциите, толкова повече ще расте и цената", обясни той в ефира на NOVA NEWS. И допълни, че това би било възможно, ако бъде въведена забрана за руски петрол и газ, а тогава цените за барел ще достигнат 180 долара - 70% ръст от настоящата цена.

По думите му в заложените от ЕС планове като Зелената сделка са предвидени различни акцизи и облагане в горивата на дребно, които дори без пандемията щяха да повишат цената на горивата.