Зайкова: Продоволствена криза няма да има - ще има всичко, само че няма да може да си го купим

Политика

23-04-2022, 15:16

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Velikotarnovoutre.bg

Всичко от Автора

"Първо да си поставим цел, после да избираме мерките", каза Мика Зайкова по повод инфлацията

Възможно ли е с 200% да се вдигнат цените в България, ако войната в Украйна продължи дълго?

За храните, цените, скъпия живот и джоба на българина - това бяха темите в дискусията в предаването "Денят започва" по БНТ, в която участваха икономическият експерт Мика Зайкова, изпълнителният директор на Българската национална асоциация "Активни потребители" Богомил Николов и председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

"Когато мислим за инфлацията, трябва да си поставим цел - дали да задържим цените, дали само да помагаме и на бизнеса, и на домакинствата, или да помислим как без много напрежение да повишим доходите така, че домакинствата да не бъдат ощетени. И когато си поставим една от тези цели, тогава да избираме мерките, защото чувам най-различни неща, но те взаимно се изключват", обясни Мика Зайкова.

"Ако се сложи таван на цените, има голям риск да изчезнат стоките по магазините", прогнозира Богомил Николов. "Освен това, ситуацията се мени - в даден момент калкулацията може да е една, след това да се промени. Затова много по-важно е да се вгледаме в причините, които водят до тази инфлация", обясни Богомил Николов.

Според Мика Зайкова при всички положения най-употребяваните стоки бързо ще изчезнат, ако се сложи таван на цените.

"Намаляването на ДДС се случи преди 2 години в нашия сектор. Това беше строга икономическа мярка, за да останат повече пари в бизнеса, който 8 месеца не работи заради ковид, а през другото време беше строго ограничен", обясни Ричард Алибегов. "Внушения на финансовия министър, че намаляването на ДДС не е довело до отклоняване на цените, е абсолютно отклоняване на вниманието", допълни той.

С това се съгласи и Мика Зайкова, според която намаляването на ДДС и акциз трябва да е на европейско равнище.

"Продоволствена криза няма да има. Ще има всичко, само че няма да може да си го купим", допълни Мика Зайкова в прогнозата си във връзка с очакваното повишаване на цените на горивата.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен