Сдружение "Зограф": Министър Атанасов трябва спешно да изкара ускорен курс по повишаване на общата си култура

Общество

23-04-2022, 15:28

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Министърът на културата Атанас Атанасов трябва спешно да изкара ускорен курс по повишаване на общата си култура, ако смята и занапред да остане начело на институцията", предлагат от сдружение "Зограф". "Най-тревожното е, че екипът на министър "просто Наско" и към днешна дата още не може да формулира и артикулира какви са стратегическите цели на Министерството на културата за 2022 година, констатират от неправителствената организация в своя позиция, разпратена до медиите.

Вместо да продължава да се изживява за инфлуенсър и да снима видео-селфита със съмнителни художествени качества, 32-годишният министър Атанас Атанасов е редно още в близките дни да бъде изпратен на курс по повишаване на общата си култура, успешното завършване на който може би ще му помогне да започне да се ориентира по-добре в сектора, настояват от "Зограф". От неправителствената организация припомнят, че още в една от първите си телевизионни изяви новоназначеният министър на културата Атанас Атанасов чистосърдечно си призна пред камерата, че не познава хората в гилдията.

В тази връзка ще е добре като за начало съветниците на министър Атанасов да му изготвят и предоставят на първо време справка с кратки биографични данни поне за някои от най-утвърдените съвременни български писатели, артисти, режисьори, драматурзи, филмови дейци, певци, музиканти и композитори, както и художници, скулптори и изкуствоведи, препоръчват от "Зограф". Разбира се, към въпросните справки под формата на сбита и синтезирана ннформация за постиженията на изтъкнатите ни творци е разумно да има и техни актуални снимки, допълват от гражданското сдружение.

След като се запознае с така подготвената максимално синтезирана информация за родните ни творци и артисти и започне постепенно да се ориентира относно това кой кой е в българската култура и изкуство, министър Атанасов би трябвало да обърне по-сериозно внимание и на официалния сайт на Министерство на културата, в който има сериозни празноти, изтъкват от "Зограф". Така например в раздела „Стратегически цели на Министерство на културата“ на сайта на ведомството веднага бие на очи, че там липсва какъвто и да е актуален текст, в който да са избистрени и формулирани конкретни стратегически цели и приоритети на институцията за 2022-а година, алармират от "Зограф".

Липсата на каквито и да е формулирани стратегически цели за 2022-а година на сайта на ведомството е много тревожна, дори и плашеща, тя поражда и основателни съмнения, че най-вероятно и сериозна управленска програма в културния сектор или липсва, или пък тя тепърва ще се подготвя и пише „на коляно“ незнайно къде и от кого, отбелязват от гражданското сдружение. За съжаление на официалния сайт на Министерството на културата няма да намерите никаква информация и относно това кога най-сетне ще бъде изготвен и официалният Регистър на творците и артистите на свободна практика, заключават от сдружение "Зограф".