Иван Хиновски: Трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий

Политика

27-04-2022, 08:25

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Очаквахме натиск върху цената, но чак толкова драстично решение от руска страна не очаквахме", призна експертът

За всички беше изненадващо, защото се надявахме на разум от руска страна до голяма степен. Разбира се, очаквахме натиск върху цената, но чак толкова драстично решение от тяхна страна не очаквахме. За мен това е наказателна акция или плесница пред строя, защото България, освен Полша, е единствената страна е ЕС, която е наказана по този драстичен начин. Като българин за мен е обидно, че стигаме до такава ситуация. Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски в "Денят започва".

По думите му две от ключовите мерки са - да бъде подготвена свързаността с Турция, както и с Гърция.

Според Хиновски може да се приложи анекс към договора за доставка на природен газ от Русия, без да е необходимо цялостно подновяване на договора с "Газпром".

"Тогава нямаше да има този стрес. Сега ние ще внасяме LNG, той по принцип заедно с всички разходи по транспорта е между 20-30% по-скъп от тръбния газ. Ние трябва да очакваме по-скъп газ при този нов сценарий", каза още Хиновски.

Според Хиновски основният стрес ще го изживеят гражданите, болниците и социалните домове, а за топлофикациите стресът няма да е голям, тъй като е приключил отоплителния сезон.

Акцентира, че не е разумно ние да спираме транзита на газ за Сърбия и Унгария.