Транспортният бранш излиза на национален протест, медици опъват палатки пред МЗ

Общество

27-04-2022, 07:00

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От бранша организират автошествия в няколко града

Национален протест ще проведат днес работещите в транспортния бранш. Тяхното недоволство е предивикано от липсата на диалог с институциите и на стратегия за развитие на сектора.

Автошествия се организират в редица ключови точки на страната, предаде Нова тв. В София протестът ще започне пред парк „Враня” и ще стигне до президентството. Недоволството си ще изразят и международни и автобусни превозвачи от Благоевград, Варна, Бургас, Пловдив, Русе, Плевен и Смолян.

Основните искания на транспортния бизнес са в три направления: намаляване цените на горивата и отпадане на 2 идеи: за по-високи цени в тол-системата и за таксуване на всички второстепенни пътища. Ако до 20 дни искания им не бъдат изпълнени, ще има нов национален протест на 18 май, който ще блокира движението по магистрали, гранични пунктове и автогари.

Медиците от синдикат "Защита" пък излизат на палатков лагер пред Здравното министерство. Недоволството им е заради неизпълненото обещание за вдигане на заплатите в сектора. На протестите си преди месец те настояха парите, които получават заради работата на първа линия по време на пандемия, да останат част от месечните им възнаграждения.

Здравните работници заявяват, че търпението им е изчерпано и настояват за оставките на всички присъствали на последната им среща в министерството в началото на април. Специалистите и от центровете за спешна помощ в страната излизат на редовни протести по един час всеки ден. В тяхна подкрепа ще се включат и лекарски асистенти и фелдшери, които също се броят за промяна в здравната система. Снимка на Деня

Щрихи от Плевен