Радев: Цинично е в енергийно най-бедната страна властта да казва, че ще плащаме по-скъп газ

Политика

28-04-2022, 14:12

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Хората ще кажат дали този кабинет се справя, заяви президентът

Изпълнителната власт трябва да реши проблема с газа, за да може цената за българския потребител и индустрия да е най-ниска. Това каза президентът Румен Радев, който е на официално посещение в Испания по покана на крал Фелипе VI.

"Предизвикателство е първо физически да се получи газ, след което трябва да се реши нормативно - да се мисли как, откъде и с какви договори това ще стане. Трето, което е най-важното за нас - каква ще е цената. Цинично е в енергийно най-бедната страна в ЕС, с най-бедното население, да кажеш - ще намерим друг начин, но разбира се, ще плащаме по-скъпо. Някои хора са на ръба и не могат да плащат по-скъпо", заяви президентът.

Темата за спрените доставки на газ е била основна и в разговорите на Радев с испанския премиер Педро Санчес. Президентът обаче отбеляза, че през годините Испания е действала превантивно и в момента получава газ от САЩ, Алжир и Нигерия, като само 6% е руският газ.

"Въпросът е как в случай на нужда за България да можем ние да използваме тези станции за регазификация, като в момента това е невъзможно, защото няма интерконекторни връзки от Испания, за да дойде газът у нас", каза Радев, цитиран от БНТ.

Той допълни още, че в момента сигурността във всичките измерения е поставена на изпитание - не само военната сигурност, а и икономическата, и социална сигурност. Защото, ако доставката на газ наистина спре, много важни за нашата индустрия производства ще спрат.

Като "далеч от реалността" президентът определи думите на премиера Кирил Петков, който асоциира отказа да помогнем на Украйна с Априлското въстание. Радев отказа да коментира "злободневни български теми", докато е на посещение в Испания.

Президентът не пожела да коментира и темата с позицията му за износ на българско оръжие за Украйна. "Очаквам дебатите в парламента и мотивите, нека видим официално решение", подчерта той.

На въпрос дали се справя правителството, Радев каза: "Това ще го покажат хората, които все повече ги виждам на улицата. Трябва да се мисли повече за българите, които са в най-затруднено положение в тези кризи".

А дали ще снеме доверието си от правителството, той заяви: "Мисля, че вчера бях достатъчно категоричен в някои свои оценки".